Dårlig bruktbilpris

Ikke kjøp disse fargene

Rosa, oransje eller lilla er blant de mest avskrekkende fargene på en bruktbil. Kundene går ofte rett forbi og du får en elendig pris.

DÅRLIG BRUKTPRIS: For noen år siden lanserte VW en Polo med disse fargene. De fleste bruktbilkundene går forbi en slik bil, viser undersøkelsen. Det påvirker bruktbilprisen negativt. Foto: Kvd
DÅRLIG BRUKTPRIS: For noen år siden lanserte VW en Polo med disse fargene. De fleste bruktbilkundene går forbi en slik bil, viser undersøkelsen. Det påvirker bruktbilprisen negativt. Foto: Kvd Vis mer
Publisert

Har du derimot en bil som er lys grå eller mørk grå metallic, vil den være lett å selge videre og du kan få en god pris. Det er en undersøkelse som svenske Kantar Sifo har gjort for det store bilauksjonsfirmaet KVD som viser at feil farge på bruktbilen ofte resulterer i en dårlig pris.

At feil farge på bilen kan gjøre bruktbilen vanskelig å selge, er kanskje ikke så overraskende. Undersøkelsen dokumenterer nå at opp mot 60 prosent av de potensielle kundene går rett forbi en bil som her «feil» farge.

Menn mest opptatt av farge

Totalt svarte 53 prosent av de spurte at feil farge skulle gjøre at de avsto fra å kjøpe en bil. Aller mest kresne var mennene. I undersøkelsen svarte 58 prosent av mennene at de ville avstå, mens «bare» 48 prosent av kvinnene var opptatt av fargen.

DÅRLIG VALG: Rosa og lilla er blant fargene som vekker oppsikt, men som får bruktbilkjøperne til å gå rett forbi. Foto: Rune Korsvoll
DÅRLIG VALG: Rosa og lilla er blant fargene som vekker oppsikt, men som får bruktbilkjøperne til å gå rett forbi. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Rosa, oransje og gul var de fargene flest ville styre unna. Lys grå metallic, mørk grå metallic og svart var fargene de spurte i undersøkelsen likte best.

- Det er med bilen som med mange andre dyre innkjøp; vil du selge den videre en dag, skal du tenke på å ikke gjøre alt for gale farge- eller mønstervalg. Trender kommer og går i bilverdenen som andre steder, men til slutt er de fleste ganske konservative når de skal kjøpe en brukt bil, sier Henrik Otterstedt i Kvdbil i en kommentar til undersøkelsen.

GRÅ ER FLOTT: Grå i forskjellige varianter er fargen som flest bruktbilkjøpere ønsker ifølge undersøkelsen til Kantar Sifo. Foto: Rune Korsvoll
GRÅ ER FLOTT: Grå i forskjellige varianter er fargen som flest bruktbilkjøpere ønsker ifølge undersøkelsen til Kantar Sifo. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Feil farge og vond lukt

Nesten 1200 personer i alderen 16 til 79 år var med i undersøkelsen. I tillegg til fargen, er dårlig lukt i bilen, ødelagte seter, skader på lakken, ødelagt utstyr og slitte dekk de vanligste årsakene til at folk rygger unna et bruktbilkjøp.

Øystein Degerdalen er salgssjef hos Toyota på Romerike og har de siste årene jobbet mye med bruktbil. Også han mener at bilkjøperne har vært ganske konservative når det gjelder farger, men ser nå at kundene ønsker noe annet enn grå metallic.

- Går vi tre-fire år tilbake, var nesten alle bilene i brukthallen vår, sølv, grå eller svart. Nordmenn har vært ganske konservative når det gjelder å velge farge på bilene sine, konstaterer Degerdalen.

MER SPENNENDE: - Nordmenn har vært konservative i fargevalget, men nå ser vi at kundene begynner å velge litt sprekere farger som rødt med svart dekor, sier Øystein Degerdalen, som er salgssjef hos Toyota på Romerike. Foto: Rune Korsvoll
MER SPENNENDE: - Nordmenn har vært konservative i fargevalget, men nå ser vi at kundene begynner å velge litt sprekere farger som rødt med svart dekor, sier Øystein Degerdalen, som er salgssjef hos Toyota på Romerike. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Velger sprekere farger

- Nå ser vi imidlertid at mange kunder velger litt sprekere farger. Rødt med svart dekor synes mange er tøft. Vi selger også mange hvite biler med svart dekor, sier han og innrømmer samtidig at Toyota aldri har vært spesielt vågale når det gjelder å velge farger på bilene. Han har derfor ikke veldig mye erfaring med å selge biler med «rare» farger.

- Men det er ikke umulig. Da vi fikk inn en rosa Toyota Aygo for en tid tilbake, rakk vi ikke en gang å annonsere den før den ble solgt. Jeg ville uansett ikke tatt inn mange rosa biler i butikken uten at prisen var svært gunstig, sier Degerdalen.

DE MEST AVSKREKKENDE FARGENE

1. Rosa

2. Orange

3. Gul

4. Lilla

5. Beige

Mest ettertraktede farger

1. Lys grå

2. Mørk grå

3. Svart

4. Blå

5. Rød

Kilde: Kantar Sifo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer