Ikke kjør over 80 km/t med nye dekk

Alle dekk må kjøres inn. Kjører du i hastigheter over 80 kilometer i timen, kan det få konsekvenser.

NYE DEKK? Husk at alle nye dekk må kjøres inn, både piggdekk og andre typer dekk. For piggdekkene betyr dette forsiktig kjøring, og ikke over 80 kilometer i timen. Andre typer dekk er veldig glatte fra starten av, så de bør kjøpes i god tid før snø- og isføre. Foto: Per Ervland
NYE DEKK? Husk at alle nye dekk må kjøres inn, både piggdekk og andre typer dekk. For piggdekkene betyr dette forsiktig kjøring, og ikke over 80 kilometer i timen. Andre typer dekk er veldig glatte fra starten av, så de bør kjøpes i god tid før snø- og isføre. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det mange som legger på helt nye vinterdekk. Da er det viktig å huske på at alle dekk har en innkjøringsperiode, det være seg piggdekk, vinterdekk eller sommerdekk.

Det er imidlertid ulike grunner til at de ulike dekktypene må kjøres inn.

På piggdekk er problemet at piggene kan løsne, mens problemet med andre typer dekk er at de rett og slett er glatte!

Derfor kan piggene løsne

Piggdekk må innkjøres sakte og rolig, uten de helt store aksellerasjonene, nedbremsingene, hastighetene eller bråsvingene. Følger du ikke anvisningene fra dekkprodusenten, kan piggene faktisk løsne.

– Ja, det er riktig at piggene kan løsne dersom de ikke innkjøres korrekt. Årsaken er at flensen i bunnen av piggen skjærer seg inn i gummien rundt. I tillegg skjer det en form for vulkanisering mellom piggkroppen og gummien, slik at den festes godt. Uforsiktig innkjøring vil også føre til at de piggene som ikke faller ut fester seg for høyt i pigghullet. Dermed blir overhenget for høyt og piggen vil lett bøye seg bakover, og etterhvert fungere mer som en mei enn en pigg, forklarte Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef hos Dekkmann AS til Dinside, da denne saken ble først publisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer