Asfalt:

– Ikke klar for varmere klima

Slår alarm om at asfalt kan bli ødelagt av høye temperaturer.

DEFORMERES: Etter varmebølgen i Storbritannia tidligere i sommer ble en av veiene seende slik ut. Foto: Bedfordshire, Cambridgeshire & Hertfordshire Road Policing Unit / Twitter
DEFORMERES: Etter varmebølgen i Storbritannia tidligere i sommer ble en av veiene seende slik ut. Foto: Bedfordshire, Cambridgeshire & Hertfordshire Road Policing Unit / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir stadig varmere på jorda, og tidvis inntreffer hetebølger der temperaturen klatrer høyt over normalen, slik tilfellet var flere steder i Europa tidligere i sommer.

Det kan by på problemer for veiene vi ferdes på. I en artikkel fra Bloomberg slås det nå alarm om at jordas veier ikke er bygd for varmere klima, og at det kan bli svært dyrt å fikse. En tidligere rapport fra universitetet i Colorado estimerte med en kostnad på vanvittige 1800 milliarder kroner bare i Afrika innen år 2100.

I en EU-rapport fra 2017 anslås det at hetebølger alene vil stå for 92 prosent av skadene i transportsektoren innen 2080, altså asfalt som smelter, jernbaneskinner som knekker og lignende.

Det kan få kraftig innvirkning både for vår egen ferdsel og for frakt av varer.

Blir mykt

Asfalt er de fleste steder en blanding av stein og bitumen, der sistnevnte er bindemiddelet. Bitumen er et svart, seigt hydrokarbon som fremkommer naturlig, men som også er et restprodukt etter destillasjon av råolje.

Stein tåler selvsagt varme godt, men bitumen blir mykere når det blir varmt, og kombinert med påkjenning fra for eksempel tunge kjøretøy kan det føre til humper og hull i asfalten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer