- Ikke la elgen slikke bilen

Derfor trekker elgen ned mot veien om vinteren.

IKKE STANS: Parks Canada ber bilistene om ikke å stanse for å la elgen slikke bilene sine. Foto: Parks Canada
IKKE STANS: Parks Canada ber bilistene om ikke å stanse for å la elgen slikke bilene sine. Foto: Parks Canada Vis mer
Publisert

Slik lyder oppfordringen fra parkmyndighetene i Canada.

Bakgrunnen er at om vinteren saltes veiene for å fjerne is og øke framkommeligheten til trafikantene. Dermed havner saltet i veibanen, men også på kjøretøy.

Og om vinteren trekker derfor elgen mot veien for å slikke salt for å dekke det høye saltinntaket.

Veisaltet inneholder nemlig mineraler som elgen og mange andre dyr er av avhengig av som en del av dietten.

- Disse mineralene er ofte vanskeligere for dyra å finne fra naturlige kilder om vinteren, men desto lettere tilgjengelig gjennom veisalt. Man kan derfor ofte observere elg og annet hjortevilt nærmere vei, og en sjelden gang kan de ta for seg rett fra bilen, forklarer Inger Maren Rivrud, forsker ved Norsk institutt for naturforskning, til DinSide.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Ikke stans

Kanadiske parkmyndigheter advarer derfor bilister om å stanse for å se på elg de møter på langs veien og la dem slikke bilene sine om vinteren. Elgene slikker salt fra både veier og biler, noe som øker risikoen for ulykker.

- Det høres veldig morsomt ut … Det er greit å le av det, så lenge folk kjører forsiktig og gjør hva som er best for dyrelivet. sier Tracy McKay, som jobber i parkmyndighetene i Canada, til nettstedet CBS News.

Hun forteller at de forstår at det kan være et høydepunkt for mange å se det rike dyrelivet, men oppfordrer bilistene om ikke å stanse.

- Dette for å forhindre at elgen blir vant til å slikke salt fra biler, sier McKay til CBS.

I 2020 ble det satt opp informasjonsskilt om dette i nasjonalparken Jasper i delstaten Alberta i Canada:

Må behandles med respekt

Rivrud forklarer at elgen i utgangspunktet er sky og redd for mennesker, så om den oppdager deg vil den sannsynligvis trekke unna.

- Den har ikke nødvendigvis samme frykt overfor biler, men det hører likevel til sjeldenhetene at man kommer over en elg som slikker på bilen.

Dersom du faktisk kommer over en elg som slikker på bilen din, anbefaler Rivrud at du vinker, gjør deg til kjenne og kanskje prater litt høyt fra en sikker plass.

- Elgen er som nevnt sky og vil vanligvis løpe vekk fra mennesker. De er store dyr, så de bør behandles med respekt, og man må ikke presse dem. Hvis du er utendørs, er det viktig at du ikke blokkerer den eneste fluktruten de har, forteller forskeren.

Når det gjelder preventive tiltak, kan en mulighet være å parkere bilen i garasje dersom man har anledning til det.

- Meg bekjent er ikke dette et utbredt problem i Norge, men det skjer med jevne mellomrom.

- Følg med

Også NAF advarer mot at elgen trekker ned mot veiene.

- Om vinteren er risikoen for å møte vilt spesielt stor. Viltet trekker mer i kulda, og salt på veiene kan føre til at de trekker ned for å slikke salt, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF, i en pressemelding.

Han anbefaler å følge med på skilt og redusere farten når du kjører inn i et område med viltfare.

- Beveg blikket og følg med på veiens sideterreng. Senker du farten med bare med ti kilometer i timen halverer man faren for en ulykke, sier han.