Tomgangskjøring

Ikke lov

Du kan få en saftig bot ved ikke å skru av tenningen.

TOMGANGSKJØRING: Du risikerer bot dersom du blir tatt for unødig tomgangskjøring. Foto: Berit Roald / NTB
TOMGANGSKJØRING: Du risikerer bot dersom du blir tatt for unødig tomgangskjøring. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Hender det at du lar bilen stå på tomgang når du skal slippe av barna i barnehagen, eller når du venter på at samboeren skal komme med toget? Da bryter du trafikkreglene, og du risikerer å bli straffet med bøter.

– Slå av motoren når bilen står stille, er oppfordringen til NAF, som utdyper:

– Hovedregelen er derfor at motoren skal slås av for å hindre unødvendig støy og luftforurensning når bilen står stille.

For det har lite å si om du bor i by eller på bygda. Unødig tomgangskjøring er forbudt.

Unødig tomgangskjøring

Tomgangskjøring kan omfattes av både veitrafikklovens paragraf 3 og trafikkreglenes paragraf 16. Paragraf 3 viser til en grunnbestemmelse om hensynsfull, aktsom og varsom ferdsel i trafikken, mens trafikkreglenes paragraf 16 sier at unødig tomgangskjøring i eller ved bebyggelse er ulovlig:

«I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motoren på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.»

Men hva er unødig tomgangskjøring? Her må det brukes litt skjønn.

Eksemplene ovenfor, om tomgang utenfor barnehagen eller på henteplassen på togstasjonen, kan samles under unødig tomgangskjøring. NAF nevner også å la motoren gå på tomgang mens du tar en rask tur i minibanken, stikker innom kiosken eller venter på kona som er i butikken.

Samtidig er greit med tomgang hvis bilen er i trafikk. Eksempler på dette er når du venter på grønt lys ved et trafikklys eller ved sakte køkjøring med korte stopp innimellom, forklarer NAF.

Kan bli dyrt

Når det gjelder størrelse på bota, forteller Utrykningspolitiet at ulovlig tomgang, trafikkreglene paragraf 16, ikke er omhandlet i forskrift om forenklet forelegg, forskrift om gebyr visse overtredelser av veitrafikklovgivningen eller påtaledirektiv for enkelte politidistrikt.

Det er med andre ord ikke en bestemt sats, men det finnes flere eksempler der politiet har gitt forenklet forelegg på 5000 kroner. Det kan med andre ord bli svært kostbart å ikke slå av tenningen mens du venter på at poden skal komme ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer