Ulykker i båt

- Ikke regn med ferie i båten

Hele tre av fire går på grunn der de er best kjent. Nå advarer bransjen om fullbookede båtverksteder.

SUPERSOMMER? Om det blir like fint vær som sommeren 2018 eller ei, tror mange at sjøen vil bli full av båter denne sesongen. Trenger båten din en reparasjon, er det imidlertid ikke sikkert du får den på sjøen til ferien. Foto: NTB / Scanpix
SUPERSOMMER? Om det blir like fint vær som sommeren 2018 eller ei, tror mange at sjøen vil bli full av båter denne sesongen. Trenger båten din en reparasjon, er det imidlertid ikke sikkert du får den på sjøen til ferien. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske båtførere grunnstøter oftest i egen «andedam». I hvert fall om vi skal tro den norske forsikringsbransjen. De erfarer at om lag tre av fire som grunnstøter, gjør det i eget farvann, hvor de faktisk er best kjent.

Båtekspert Jan Egil Hektoen i Gjensidige skjønner om folk blir overrasket over tallene.

- En skulle tro at der man ferdes mest, der blir det færrest skader, sier han til Dinside.

Overrasket

Informasjonssjef Sigmund Clementz i IF mener imidlertid det er ganske naturlig at grunnstøtingene oftest skjer i eget farvann.

- Ja, det er der man oftest går inn og ut med båten, og det er der båten oppholder seg mest. Det er dessuten mange som ikke legger så ofte ut på langtur i det hele tatt, sier han.

Hektoen i Gjensidige tror dessuten årsaken kan være at mange føler seg litt for trygg i eget område. Dermed blir de vel avslappet, og ikke så observante som i ukjent farvann.

- I noen områder kan bare én meters feilnavigering få store konsekvenser, forklarer han.

Her skjer det ofte

Når de grunnstøter er det flere som slenger ut en unnskyldning om at «det stod ikke på kartet». Men, nesten alt står på kartet, slår forsikringsselskapene fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer