Ikke slurv med dekksjekk

Nordmenn slurver med dekksjekk.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minst 3 millimeter på den mest slitte delen av dekket. Dette er det bilførers ansvar å sjekke før han eller hun legger ut på veien. Men her er unnlatelsessyndene mange.

I en undersøkelsen utført av Norstat for Storebrand, kommer det frem at mange norske bileiere slurver med dekkene. Menn og kvinner i Midt-Norge ser ut til å være flinkere med sjekk av sine vinterdekk enn menn og kvinner i Oslo.

Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen. Foto: Storebrand
Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen. Foto: Storebrand Vis mer

- Brudd på de lovpålagte sikkerhetsforskriftene for vedlikehold av bil kan føre til avkorting i erstatningen, sier informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen. Det kan føre til at hele eller deler av regningen i stedet går til bileier.

- Da går regningen i stedet til bileier, påpeker Hansen.

Les også: Hva koster nye vinterdekk?

Dyrt å ikke sjekke

Ikke slurv med dekksjekkHar man dekk som ikke holder standarden kan det bli dyrt. Forsikringsselskapene kan sjekke mønsterdybden på dekkene hvis du har vært ute for et uhell. Hvis det viser seg at du har slitte dekk som ikke er innenfor rammene kan du i verste fall måtte ende opp med å dekke hele regningen selv.

Les også: Hva slags vinterdekk skal jeg velge?

Figuren viser...

... at 12 prosent av bilførerne i Oslo sjekker dekkene annethvert år. I Midt-Norge er de flinkere. Her er det bare fire prosent som sjekker annethvert år. Legger vi sammen de som sjekker hvert år og annethvert år, så ser du at 49 prosent av bilførerne i Oslo og på det østlige Østlandet ikke sjekker dekkene mer enn èn gang i året eller mindre. Best i klassen er bilførerne i Midt Norge. Her er det "bare" 39 prosent som er slurvete med dekksjekken.

Det er også noen små kjønnsforskjeller på landsbasis. 21 prosent av mennene oppgir at de sjekker dekkene èn gang i kvartalet, når det gjelder kvinnene så er det bare 8 prosent som oppgir at de sjekker en gang i kvartalet.

Sjekk dekkene ofte

Kommunnikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen Foto: NAF
Kommunnikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen Foto: NAF Vis mer

- Man burde ha kontinuerlig oppsyn med dekkene, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Dekkene bør være under konstant overvåkning når det gjelder mønsterdybde og tilstand.

Se og les også: Hvordan skifte dekk selv?

- Lufttrykket i dekkene bør sjekkes en gang i måneden, sier Engebretsen. Da kan man like gjerne sjekken mønsterdybden også.

Når man skifter fra vinterdekk til sommerdekk eller omvendt er det lurt å sjekke dekkene man tar av også. Dermed kan du i god tid finne ut om dekkene holder også neste sesong eller om de bør byttes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer