Tunnelen vekker interesse

Ikke stopp i blåfjell

Den blå tunnelen kan se ut som det perfekte fotomotivet og flere velger derfor å stoppe opp midt i tunnelen for å forevige blikkfanget. Nå advarer Statens vegvesen om faren ved å stoppe opp her.

DEN BLÅ TUNNELEN: Det som tilsynelatende kan likne en iglo i «den blå timen» er Mælefjelltunnelen i Telemark. Her er det flere som stopper for å ta et bilde, til Statens vegvesens fortvilelse. FOTO: Statens vegvesen
DEN BLÅ TUNNELEN: Det som tilsynelatende kan likne en iglo i «den blå timen» er Mælefjelltunnelen i Telemark. Her er det flere som stopper for å ta et bilde, til Statens vegvesens fortvilelse. FOTO: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Mælefjelltunnelen i Telemark åpnet for trafikk den 19. desember i 2019 var det flere som sperret øynene opp for «Den blå lagunen». Det har ført til at flere bilister har valgt å stoppe bilen i tunnelen for å ta et bilde.

De siste to månedene har Vegtrafikksentralen registrert 681 stopp i tunnelen.

– På det meste var det registrert 183 stopp i en periode på sju dager, og 350 på en måned. Av hensyn til sikkerheten ønsker vi ikke stopp i tunnelen, og dette er derfor en utfordring vi vil gjøre noe med, forteller Guro Ranes, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, til DinSide.

Bidrar til visuell stimuli

Hun forteller at det å etablere slike større belyste fjellhaller i lange tunneler ikke er noe nytt.

Ikke bare har Mælefjelltunnelen i Telemark denne belysningen, men også Ryfasttunnelen i Rogaland og Lærdalstunnelen i Vestland.

– Lærdalstunnelen har for eksempel en tilsvarende utforming. De store hallene er etablert for å sikre at store og lange kjøretøy enkelt skal kunne snu og komme seg ut tunnelen dersom det skulle vise seg nødvendig, for eksempel ved en trafikkulykke som stenger tunnelen for trafikk.

Ifølge Ranes er belysningen etablert for å bryte opp de monotone omgivelsene inne i slike lange tunneler, og skal bidra til at sjåførene får visuelle stimuli og derfor holder oppmerksomheten oppe når det ellers ikke skjer så mye langs veien.

– Det er derfor gode grunner til valg av dette designet, sier hun.

BLIKKFANG: Her i Lærdalstunnelen finner man også et liknende design med blått lys: FOTO: Statens vegvesen
BLIKKFANG: Her i Lærdalstunnelen finner man også et liknende design med blått lys: FOTO: Statens vegvesen Vis mer

Skaper farlige trafikksituasjoner

– Hva skjer dersom noen sakker ned, eller stopper opp, for å ta et bilde?

– Når vi kjører gjennom en tunnel, eller langs landeveien for øvrig, forventer vi som trafikanter at trafikken normalt skal flyte fritt og uten hinder. Kjøretøy som kjører sakte eller stopper for å ta bilder, vil derfor kunne skape farlige situasjoner, både for den som kjører sakte eller stopper, og for andre trafikanter. Dette gjelder særlig inne i en tunnel, forteller Ranes.

Overingeniør Lars-Gunvald Hauan i Statens vegvesen uttalte seg tidligere i uka til Telemarksavisa om problemet i Mælefjellstunnelen:

– Ja, det er et betydelig problem. Når noen stopper, utløser det en alarm hos Vegtrafikksentralen i Porsgrunn som igjen medfører at nødetatene varsles. Det er slik det skal og må være i en tunnel som er drøye ni kilometer lang, sa han til TA.

Lærdalstunnelen kan likne et kunstverk i det lyset skinner mot fjellet. FOTO: Statens vegvesen
Lærdalstunnelen kan likne et kunstverk i det lyset skinner mot fjellet. FOTO: Statens vegvesen Vis mer

Setter opp skilt

Ranes forteller at det ikke står noe forbudsskilt mot stopp i tunnelen per i dag, bare skiltet SOS/havarilomme.

– For tydelig å vise trafikantene at det ikke er lov å stanse i tunnelen vil vi sette opp skilt 370 - Stans forbudt. Dette er i samsvar med trafikkreglenes §17 som sier at det ikke er lov å stanse inne i en tunnel, sier hun og legger til:

– Vi forventer at trafikantene forholder seg til denne nye skiltingen og håper dette vil være tilstrekkelig for å hindre farlige situasjoner og i verste fall en alvorlig trafikkulykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer