Ikke vedta boten

- Ikke vedta boten, oppfordrer Politidirektoratet. - Vi klarer ikke oppdatere regelverket raskt nok, innrømmer Vegdirektoratet.

LYSBRUK: Tåkelys skal du være forsiktig med, men det er ikke alt som ser slik ut, som faktisk er tåkelys. Foto: Fred Magne Skillebæk
LYSBRUK: Tåkelys skal du være forsiktig med, men det er ikke alt som ser slik ut, som faktisk er tåkelys. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kjenner du ikke lysreglementet, spurte betjenten, etter å ha stoppet DinSide Motors redaktør i en trafikkontroll. Det viste seg at det var politiet som ikke hadde kontroll. Dermed ble vi truet med bot på feilaktig grunnlag.

Kan kreve pengene tilbake

DinSide er neppe de eneste som er rammet, og flere kan sannsynligvis kreve pengene tilbake. Har du bil av nyere type med originale LED-lys, eller DRL-lys (daytime-running-lights), så kan du nemlig risikere at myndighetsrepresentanter hevder at lysene du kjører med er ulovlige tåkelys. Det er de ikke. Disse er typegodkjente og skal ikke resultere i bot.

En stor andel av de som stoppes for uriktig lysbruk, blir beskyldt for feil bruk av tåkelys. I mørketiden gjennomfører politiet i flere distrikter kontroller av lysbruk. Bare under en kontroll langs fylkesvei 171 i Lørenfallet ble det ilagt 26 forelegg for feil bruk av lys, melder Indre.no.

Komplisert regelverk

Selve hoveddelen i kjøretøyforskriftene er endret i flere omganger, og derfor ikke enkel å tyde.

- Utviklingen på denne fronten går raskere enn vi klarer å oppdatere regelverket, forteller Geir Jonny Hjertvik i Vegdirektoratet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer