Som regel blir det snakket om hvor mye kortere enn den oppgitte rekkevidda de forskjellige elbilene går i den virkelige verden. Spesielt på vinterføre med kuldegrader, snø og slaps på veien, er kutt i rekkevidda et kjent fenomen.
På sommerføre derimot, viser det seg at stadig flere biler klarer den oppgitte rekkevidda – pluss litt til. Nylig kjørte NAF en rekkevidde-test av 32 elektriske biler. Aller lengst var det nye Tesla Model S som kom. Batteriet var ikke tomt før etter 672 kilometer. Det er 42 kilometer lenger enn det fabrikken oppgir at bilen skal klare og ny rekord i NAFs test.

Knuser myten
Imponerer eller mest
Aller mest imponerte imidlertid Xpeng G9, som kjørte 13,8 prosent lenger enn det fabrikken oppgir. Offisielle WLTP-tall for bilen er 520 kilometer, men den stoppet ikke før etter 588 kilometer. På de neste plassene, med kjørelengde godt over det fabrikken oppgir, kom Xpeng P7 og Nissan Ariya.

- Selv om en Tesla gikk lengst, var det andre biler som overbeviste ved å kjøre mye lenger enn den oppgitte rekkevidda. Denne testen gir et realistisk bilde på hva du kan forvente ved vanlig kjøring på norske veier og i norsk sommervær, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Lader lynraskt
Han er også overrasket over ladehastigheten til en del av de bilene som var med i testen.

Tyvene vil ikke ha elbiler
- I tillegg til at Xpeng G9 kjørte lengst sammenliknet med de offisielle rekkevidde-tallene, ladet den også raskere enn noen andre som har vært med i våre rekkevidde-tester. Bilen skal kunne lade med inntil 300 kilowatt (kW) og under ladetesten var den oppe i 319 kW. Den ladet ikke med denne hastigheten hele tida, men bilen var ladet fra 5 til 80 prosent på rundt 21 minutter, sier Sødal.
Dette er taperne
Når elbilene nå etter hvert har fått god rekkevidde, mener han det er viktig at fabrikkene fokuserer på rask lading. Det har mye å si for hvor raskt du kommer deg fram til hytta.

Det var imidlertid ikke alle bilene i testen som presterte «over evne». BYD Han (4WD), Nio EL7 (4 WD), Toyota bZ4X (2WD), BYD Atto 3 (2WD) og Subaru Soltera (4WD) gikk alle rundt 13 prosent kortere enn det fabrikken oppgir.

Her mangler det noe
Bilene som var med i NAFs rekkeviddetest, ble kjørt i kolonne på vanlige landeveier fra Oslo, til Gjøvik, Vinstra og mot Dombås. Temperaturen under testen var under 20 varmegrader det meste av dagen og det var en del vind.