32 biler i rekkeviddetest

Imponerende rekkevidde

Av de 32 bilene i NAFs rekkevidde-test, var det åtte som gikk lenger enn det fabrikken oppgir. Mest imponerte en kinesisk bil.

IMPONERER MEST: Xpeng G9 var bilen som imponerte mest i testen. Ikke bare kjørte den betydelig lenger enn det fabrikken oppgir. Den ladet også superraskt. Foto: NAF
IMPONERER MEST: Xpeng G9 var bilen som imponerte mest i testen. Ikke bare kjørte den betydelig lenger enn det fabrikken oppgir. Den ladet også superraskt. Foto: NAF Vis mer
Publisert

Som regel blir det snakket om hvor mye kortere enn den oppgitte rekkevidda de forskjellige elbilene går i den virkelige verden. Spesielt på vinterføre med kuldegrader, snø og slaps på veien, er kutt i rekkevidda et kjent fenomen.

På sommerføre derimot, viser det seg at stadig flere biler klarer den oppgitte rekkevidda – pluss litt til. Nylig kjørte NAF en rekkevidde-test av 32 elektriske biler. Aller lengst var det nye Tesla Model S som kom. Batteriet var ikke tomt før etter 672 kilometer. Det er 42 kilometer lenger enn det fabrikken oppgir at bilen skal klare og ny rekord i NAFs test.

Imponerer eller mest

Aller mest imponerte imidlertid Xpeng G9, som kjørte 13,8 prosent lenger enn det fabrikken oppgir. Offisielle WLTP-tall for bilen er 520 kilometer, men den stoppet ikke før etter 588 kilometer. På de neste plassene, med kjørelengde godt over det fabrikken oppgir, kom Xpeng P7 og Nissan Ariya.

VINNERE OG TAPERE: Det er omtrent bare halvparten av de 32 bilene i testen som kommer opp mot den rekkevidde fabrikken oppgir. Noen modeller fra Nio, Byd, Toyota og Subaru er de som klarer seg dårligst. Foto: Rune Korsvoll
VINNERE OG TAPERE: Det er omtrent bare halvparten av de 32 bilene i testen som kommer opp mot den rekkevidde fabrikken oppgir. Noen modeller fra Nio, Byd, Toyota og Subaru er de som klarer seg dårligst. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Selv om en Tesla gikk lengst, var det andre biler som overbeviste ved å kjøre mye lenger enn den oppgitte rekkevidda. Denne testen gir et realistisk bilde på hva du kan forvente ved vanlig kjøring på norske veier og i norsk sommervær, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Lader lynraskt

Han er også overrasket over ladehastigheten til en del av de bilene som var med i testen.

- I tillegg til at Xpeng G9 kjørte lengst sammenliknet med de offisielle rekkevidde-tallene, ladet den også raskere enn noen andre som har vært med i våre rekkevidde-tester. Bilen skal kunne lade med inntil 300 kilowatt (kW) og under ladetesten var den oppe i 319 kW. Den ladet ikke med denne hastigheten hele tida, men bilen var ladet fra 5 til 80 prosent på rundt 21 minutter, sier Sødal.

Dette er taperne

Når elbilene nå etter hvert har fått god rekkevidde, mener han det er viktig at fabrikkene fokuserer på rask lading. Det har mye å si for hvor raskt du kommer deg fram til hytta.

NT REKORD: Nyeste utgave av Tesla Model S satte ny rekkevidde-rekord i NAFs test nylig. Den kjørte 672 kilometer før batteriet var tomt. Foto: NAF
NT REKORD: Nyeste utgave av Tesla Model S satte ny rekkevidde-rekord i NAFs test nylig. Den kjørte 672 kilometer før batteriet var tomt. Foto: NAF Vis mer

Det var imidlertid ikke alle bilene i testen som presterte «over evne». BYD Han (4WD), Nio EL7 (4 WD), Toyota bZ4X (2WD), BYD Atto 3 (2WD) og Subaru Soltera (4WD) gikk alle rundt 13 prosent kortere enn det fabrikken oppgir.

Bilene som var med i NAFs rekkeviddetest, ble kjørt i kolonne på vanlige landeveier fra Oslo, til Gjøvik, Vinstra og mot Dombås. Temperaturen under testen var under 20 varmegrader det meste av dagen og det var en del vind.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer