Vegvesenet advarer mot EU-kontroller

- Ingen garanti for at bilen er feilfri

Skal du kjøpe en brukt bil, bør du ikke stole blindt på at den er feilfri på grunn av en EU-godkjenning.

GODKJENT? Mange viser til nylig EU-godkjenning når de selger bruktbil. Nå advarer imidlertid Statens vegvesen mot å stole for mye på en EU-kontroll. Foto: Øystein Bergrud Fossum
GODKJENT? Mange viser til nylig EU-godkjenning når de selger bruktbil. Nå advarer imidlertid Statens vegvesen mot å stole for mye på en EU-kontroll. Foto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«For deg som vurderer å kjøpe en bil, eller for deg som skal selge en bil: Det at bilen er nylig EU-godkjent er ingen garanti for at bilen er feilfri». Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding onsdag.

Det er nemlig slik at stempelet «nylig EU-godkjent» ofte benyttes i salgsannonser for bil. Står det ingenting i annonsen om dette er det mange interessenter som forlanger at selger får gjennomført EU-kontroll, for å bli sikre på å få en bil i god stand.

Stor forskjell

Nå advarer altså Vegvesenet mot denne praksisen. De mener det er stor forskjell mellom en EU-kontroll og en tilstandsrapport. For selv om EU-kontrollen er viktig for trafikksikkerheten og miljøet, gir en tilstandsrapport et mer korrekt bilde av hvordan det egentlig står til med bilen.

En EU-kontroll er nemlig en forholdsvis enkel og rask kontroll, som skal sikre at kjøretøyet holdes i trafikksikker og miljømessig akseptabel stand, forklarer avdelingsdirektør Henning Harsem i Vegvesenet.

- Den er også en «der og da»-kontroll, som i liten grad fanger opp forhold som kan utvikle seg til mangler. Under en EU-kontroll sjekker man for eksempel mønsterdybden på dekkene slik de er når kontrollen utføres. Selv om dekkene er slitt, så skal det ikke skrives «mangel» på dem dersom mønsterdybden oppfyller minimumskravet, utdyper Harsem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer