Dinside har gjort egen elgtest av Toyota RAV4

Ingen grunn til panikk!

Anerkjente Teknikens Värld karakteriserer Toyota RAV4 som farlig i kritiske manøvre. Vi har kjørt bilen i den berømte elgtesten - slik gikk det.

Toyota RAV4 I ELGTEST: Det kan se dramatisk ut når en fullastet bil kastes fra side til side, men Toyota Rav4 klarte vår elgtest i høyere hastighet enn mange av konkurrentene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var etter en dobbelt unnamanøver-test, den såkalte elgtesten, at det svenske magasinet Teknikens Värld kom med sin advarsel mot Toyotas bestselger, Rav4.

«Oppførselen i unngåelsestesten er så farlig at vi, inntil Toyota har korrigert feilen, fraråder å kjøpe bilen».

Ifølge testen dro nemlig bilen framover når den egentlig skulle svinge til venstre. Når den så ble svingt mot høyre igjen, gikk den opp på to hjul.

23 biler i elgtest

Vi har nå kjørt vår egen elgtest av Norges mest populære SUV. Samtidig har vi testet 22 andre biler, som også er kandidater til Car of the Year i Europa i 2020. Dinside er nemlig med på å kåre vinneren av den konkurransen.

Det vi fant ut var at RAV4 klarte testen i høyere hastighet enn mange av konkurrentene, og med alle fire hjulene godt plantet på bakken - i motsetning til hva som var tilfelle i Teknikens Världs test.

IKKE DRAMATISK: Det kan se dramatisk ut når en fullastet bil kastes fra side til side, men Toyota Rav4 klarte vår elgtest i høyere hastighet enn mange av konkurrentene. Foto: Rune Korsvoll
IKKE DRAMATISK: Det kan se dramatisk ut når en fullastet bil kastes fra side til side, men Toyota Rav4 klarte vår elgtest i høyere hastighet enn mange av konkurrentene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Ikke dramatisk

Journalist og testfører Jan-Erik Berggren i den svenske avisa Expressen satt bak rattet og opplevde oppførselen til RAV4 som lite dramatisk.

- I 65 km/t går bilen gjennom elgtesten uten dramatikk. Når vi øker til 70 km/t, begynner hjulene å miste grepet på asfalten, men antisladdsystemet griper inn og bilen går igjennom. I 74 km/t krenger den en god del, og bakhjulene slipper, men bilen kommer seg nesten igjennom uten å rive kjegler, sier han til Dinside.

Berggren forteller at overstyringen blir kraftig når man så legger på enda to km/t. Da slår bakenden ut, og RAV4 river ned enda flere kjegler.

VIKTIG TEST: Expressen-journalist og testfører Jan-Erik Berggren kjørte alle bilene i elgtesten. Foto: Privat/selfie
VIKTIG TEST: Expressen-journalist og testfører Jan-Erik Berggren kjørte alle bilene i elgtesten. Foto: Privat/selfie Vis mer

- Selv om bakhjulene slipper tydelig, og bilen krenger mye, oppleves det ikke veldig dramatisk. Alle fire hjulene er fortsatt på asfalten, så det er ingen fare for at bilen skal velte. Flere av SUV-konkurrentene misser i lavere hastigheter enn RAV4, slår Berggren fast.

CAR OF THE YEAR: Det er i forbindelse med Tannistesten i Danmark, der medlemmene av juryen til europeiske Car of the Year tester årets kandidater, at vi har kjørt samtlige biler gjennom den berømte elgtesten. Foto: Karsten Lemke.
CAR OF THE YEAR: Det er i forbindelse med Tannistesten i Danmark, der medlemmene av juryen til europeiske Car of the Year tester årets kandidater, at vi har kjørt samtlige biler gjennom den berømte elgtesten. Foto: Karsten Lemke. Vis mer

Tre dårligere SUV-er

Én av de andre SUV-ene vi testet samtidig var Range Rover Evoque, som kun klarte elgtesten i 66 km/t før den fikk kraftig understyring. Det vil si at den begynner å gå rett fram uten å reagere på våre rattutslag. I en kritisk situasjon på veien kan det bety at du ikke får bilen tilbake i eget kjørefelt før du treffer en motgående bil.

Subaru Forester klarte bare 64 km/t før det samme skjedde, mens elektriske Audi e-tron kun klarte 65 km/t før den understyrte ut av banen. Men for ordens skyld; også disse bilene hadde alle fire hjulene godt plantet på asfalten under hele testen.

Bare VW T-Roc av de testede SUV-ene gjorde det bedre i vår elgtest. Den er imidlertid en størrelsesklasse under Toyota RAV4.

Slik fungerer elgtesten

  • Testen simulerer en situasjon på veien, der en elg, en annen bil eller like gjerne et barn plutselig kommer ut i veien foran deg.
  • Du må kaste bilen unna og styre den så raskt som mulig tilbake i riktig kjørefelt, uten å miste kontrollen over bilen.
  • Det som i utgangspunktet kan høres ut som en teoretisk og lite aktuell test, kan i virkeligheten bety forskjellen mellom liv om død.

Mangler sikkert svar

Hvorfor RAV4 oppfører seg bedre i vår test enn i den svenske, har vi ikke noe godt svar på. Det kan bero på at det er noen forskjeller i testmetoden. Vår test kjøres med fem personer i bilen, mens Teknikens Värld i tillegg har lastet bagasjerommet til bilens maksimale nyttelast.

Vi slipper gassen med en gang vi kommer inn i testbanen, slik vi mener vil være normalt i en situasjon på landeveien. Teknikens Värld fortsetter banen igjennom med samme hastighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer