Ingen nåde: - Vi er klare

Nå blir det enda dyrere å synde i trafikken.

DYRT: Fra 1. februar vil det bli enda dyrere å bruke mobilen på ulovlig måte i bilen. Foto: NTB
DYRT: Fra 1. februar vil det bli enda dyrere å bruke mobilen på ulovlig måte i bilen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Lovforslaget ble vedtatt i statsråd på fredag, men trer ikke kraft før 1. februar, skriver Lovdata.

De nye bøtesatsene starter på 1150 kroner og beveger seg opp til 15 850 kroner, avhengig av hva slags trafikklovbrudd som er blitt begått.

NAF er skeptiske

For eksempel kan man ilegges et forenklet forelegg på 8200 kroner om man kjører i strid med trafikkskiltene, men hvis man blir tatt for ulovlig mobilbruk, er boten på 10 200 kroner.

Da forslaget kom på bordet før jul, mente NAF at økningen kom for tidlig.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Det var mye skepsis til den forrige økningen, og om det ville virke etter hensikten. Vi etterlyser en grundig gjennomgang om de økte bøtene faktisk har hatt en effekt på trafikksikkerheten og om det har blitt færre lovbrudd etter økningen, sa pressesjef Ingunn Handagard i desember.

Fikk problemer

Da politiet innførte de nye satsene i fjor, økte satsene med 30 prosent. Den første uka ble det imidlertid skrevet ut bøter etter gamle satser da politiets IT-systemer ikke var oppdatert.

- Vi fikk ikke meddelt dem før 1. februar. Derfor har vi ikke klart å komme i gang med de nye satsene. IT-systemene våre er ikke oppdaterte, forklarte UP-sjef Knut Smedsrud til Aftenposten.

Slik blir det ikke denne gangen, melder Stavanger Aftenblad.

- Fra og med torsdag 1. februar vil politiet være klare til å utferdige forelegg med nye satser. Endringen ble fastsatt på fredag, med ikrafttreden 1. februar, så politiets effektivitet er det vel ingen ting å utsette på i denne saken, skriver Runar Karlsen, fagdirektør i Politidirektoratet til avisa.