Ingen snarvei til Xenon-lys

Med høy wattstyrke i lyspærene og blå lakk tror enkelte at man får Xenon-lys på bilen sin. Det er i beste fall å lure seg selv.

Xenon-lys gir deg bedre "nattsyn" som bilfører, men å lakkere pærene er ikke noen snarvei til Xenon - snarere tvert imot. Xenon-lys nederst.
Xenon-lys gir deg bedre "nattsyn" som bilfører, men å lakkere pærene er ikke noen snarvei til Xenon - snarere tvert imot. Xenon-lys nederst. Vis mer
Publisert

At enkelte lurer seg selv kan man leve med, verre er det at slike løsninger er trafikkfarlige. Grunnen er at mange som lakkere lyspærene sine kompenserer for tapt lys ved å øke wattstyrken. Det fører i verste fall til at motkjørende trafikk blir blendet, i beste fall ødelegger du lampehusene på din egen bil.

Det norske regelverket for bruk av lys er dessuten helt klart - hovedlys skal enten være gult eller hvitt, med unntak av Xenon-lys som også er godkjent.

Dårligere lys

Ved å trikse på denne måten blender man ikke bare motkjørende trafikk, man sørger også for at man selv ser dårligere i mørket. Dessuten er det ulovlig å lakkere bilens hovedlyspærer på denne måten.

I handelen finnes det også spesielle Xenon-lyspærer, disse skal passe til bilens originale halogenlyskastere. Slike pærer er humbug og lureri. Det eneste du oppnår er at du får et blåskjær i lyktene dine, men bedre lys - og Xenon-lys - får du definitivt ikke.

Skikkelige Xenon-lys, eller gassutladningslamper, opererer nemlig under helt andre forutsetninger. (les mer om hvordan Xenon-lamper fungerer her.) Den viktigste er likevel at spenningen inn til lyspæren er langt høyere med Xenon-lys enn med konvensjonelt lys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer