Å kjøre på langtur med små barn i bilen kan være en real prøvelse - både for små og store.
I et anbefalt bakovervendt barnesete kan mange barn mistrives på selv korte turer, og da trenger man ikke være verdens mest empatiske person for å skjønne at det å sitte å se i en seterygg i flere timer får fram vonde følelser i en liten pjokk.
Og da får også foreldrene kjenne stresset på kroppen.
Så det er ikke uten grunn at blant andre Trygg Trafikk går ut og advarer mot at foreldre snur barna sine forover altfor tidlig.
Mange fristes
I en landsomfattende kontroll tidligere i 2022, utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk, ble i alt 2351 barn sjekket i trafikken. 1101 av disse var alderen én til tre år. Kontrollen viste at fortsatt sitter mer enn tre av ti i denne alderen forovervendt i bil, stikk i strid med anbefalingene.
Disse sier at barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst fire år.
– Mange foreldre snur barna for tidlig forover, fordi de mener det er ubehagelig for dem å sitte med beina bøyd. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde bein. Det gjelder her som ellers på lengre bilturer med barn; ta pauser og la alle i bilen komme ut og strekke på seg, slår kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk fast.
Men hva om det kommer et nytt og revolusjonerende forovervendt barnesete, som hevder sikkerheten er minst like god som i et som peker bakover?
DinSide har nå tatt en nærmere titt på et potensielt revolusjonerende barnesete fra Cybex, ved navn Anoris T i-Size.
Enkelt å ta inn/ut setet fra bilen
Men la oss starte med det praktiske ved dette setet. Det veier ikke mer enn 12 kilo og er ikke for massivt å bære på. Å feste det i bilens Isofix-seter er også en enkel øvelse, ved at man lett kan skyve ut låsarmene og sikte seg inn på festet i setet.
Like lett er det å ta setet ut igjen - vesentlig enklere enn på mange av de bakovervendte setene vi har vært borti tidligere. Her spiller naturligvis størrelsen på bilkupeen en rolle, men en eventuell plassutfordring løses enkelt ved å skyve forsetet framover for å få spillerom.
Vi har testet Anoris T i-Size i fire-fem forskjellige biler - alt fra store Nio ES8 til mindre Mazda MX-30 - med et barn på cirka 1,5 år, uten at plass har blitt et nevneverdig problem. (Setet er godkjent for barn ned til 15 måneders alder opp til seks år.)
Litt tungt å plassere barnet
Det gjelder til dels også for inn- og utlasting av poden, som over lengre tids testing nær sagt aldri protesterte mot å bli satt i setet.
Sammenlignet med et vribart sete - som mange av de bakovervendte er - er det dog vanskeligere å løfte ungen inn og ut. Her vil både vekta på barnet og arbeidsrommet (størrelsen på bilen) spille en større rolle. Når barnet blir eldre vil det nok også bidra mer for å komme seg ut og inn.
Setet tar selv ansvar for om installeringen er gjort riktig. Øverst på støttefoten er det et skjermpanel som med grønne og røde signaler viser om alt er gjort korrekt - fra låsarmer og støttefot til at kollisjonsvernet («sikkerhetsbeltet») er fastspent. Panelet varsler også om batteriet må skiftes ut.
Tenker for deg
Kollisjonsvernet fungerer omtrent akkurat som et vanlig sikkerhetsbelte. Det består av en stor pute, som man legger over barnet etter at det er plassert i stolen. Som på et vanlig setebelte festes tunga på motsatt side, i barnesetets egen spenne. Har du gjort dette riktig vil lyset på panelet endre seg fra rødt til grønt.
Så strammes justeringsbeltene til, slik at barnet sitter tilstrekkelig fast. Her må man stadig inn for å justere, alt etter hvor tykke klær vedkommende har på seg. Man kan selvfølgelig også løsne opp strammingen, etterhvert som barnet vokser.
Du bør også justere på hodestøtten, tilpasset barnets størrelse, som står forklart i manualen. I tillegg kan setet justeres til liggeposisjon. Merk imidlertid at anerkjente Råd og Rön, som blant annet tester barnestoler, generelt advarer mot å bruke liggeposisjon på barneseter.

Hvordan sitter barnet?
Det er ingen tvil om at det oppleves behagelig for barnet å få sitte «riktig» vei, med blikket framover og med mulighet for å se hva som skjer både foran og rundt bilen.
Komfortmessig er ulempen med Anoris T i-Size er at beltet/puta - hvor airbagen er plassert - er veldig stor og at barnet kontinuerlig må sitte med armene hevet (eller utover). Det ser ikke akkurat komfortabelt ut, og er noe som trolig kan gi mer ubehag på en lengre kjøreturer.
Overfor DinSide hevder Cybex at komforten vil bli enda bedre med alderen, når barnet blir større og puta ikke vil ruve like mye. Det gir mening, men vi har altså ikke testet det. Cybex Anoris T i-Size er godkjent til barn opptil seks år.
Uansett oppleves det som en liten revolusjon at barnet kan sitte framovervendt. Det er hevet over enhver tvil at poden setter pris på det, til tross for at armene ufrivillig ligger noe høyt.
Men så er det punktet som i utgangspunktet gjorde testen så vanskelig - det viktigste punktet for en barnestol ...

... sikkerheten
Det er her vi satte det største spørsmålstegnet, siden stolen ikke hadde vært gjennom noen større tester eller sammenligningstester - og vi kun hadde produsentens egne tester å stole på.
Selv hevder Cybex at Anoris T i-Size er om lag 50 prosent sikrere enn tradisjonelle forovervendte barneseter og like sikkert eller sikrere enn et bakovervendt sete.
Sammenligningen med forovervendte seter har de selv gjort i en intern test, ved å bruke anerkjente ADACs frontkollisjons-kriterier for 2021.
Sikrest i test
Men i sommer publiserte tyske ADAC (NAFs søsterorganisasjon) sin offisielle sikkerhetstest av setet, sammen med 29 konkurrenter.
Og revolusjonerende nok stakk Cybex Anoris T i-Size av med seieren, som eneste sete med full pott.
Det vises til at airbagen i setebeltet utløses på bare 25 millisekunder og fylles med luft i løpet av ytterligere 15 millisekunder - altså 40 millisekunder totalt (fire hundredeler).
Bilstolen får en samlet vurdering på 1,5 (i Tyskland er det vanlig å gi lavere karakterer jo bedre produktet er), og på sikkerhet får setet hele 0,9 poeng på både slagbeskyttelse foran og sidekollisjonsbeskyttelse, som testes i henholdsvis 64 og 50 kilometer i timen. Det er de beste delkarakterene her siden ADAC la om testmetodikken i 2020.
Det kan heller ikke monteres med belte. I Norge har Anoris T i-Size en veiledende utsalgspris på 8499 kroner.
Ingen tvil
Mange norske foreldre har tatt i bruk forovervendte barnestoler lenge før anbefalt alder. Med Cybex Anoris T i-Size kan man nå faktisk snu barnet framover, med god samvittighet.
Det kan være noen små ulemper - og setet koster hele 8 høvdinger - men når sikkerheten er så til de grader ivaretatt, er ikke vi i tvil om at dette er en god investering. Setet er rett og slett revolusjonerende.