Innbrudds-sjokk

Det tok ikke IT-studentene mer enn ti sekunder å komme seg inn i de fem låste bilene. Verktøyet de brukte selges på nettet for et par tusenlapper.

ENKELT MEN DÅRLIG: De nøkkelløse systemene for å låse og åpne dørene på bilen gjør de enkelt for bileieren, men gir dårlig sikkerhet, viser denne testen. Foto: Colourbox
ENKELT MEN DÅRLIG: De nøkkelløse systemene for å låse og åpne dørene på bilen gjør de enkelt for bileieren, men gir dårlig sikkerhet, viser denne testen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Svenske Vi Bilägare har fått fire IT-studenter fra Kungliga Tekniska Högskolan til å sjekke datasikkerheten i sine seks langtest-biler. Konklusjonen er at den er relativt god i moderne biler, men at de nøkkelløse systemene som låser og åpner bildørene har en svakhet.

Studentene beviste dette ved å åpne dørene på en Nissan Qashqai, Volvo V90, Seat Leon, MG Marvel R og Hyundai Ioniq 5 på noen sekunder.

Den eneste bilen de ikke klarte å åpne dørene på var Tesla Model 3. Mens de fem første bruker et nøkkelløst system der nøkkelen sender ut et radiosignal som låser og åpner dørene, bruker Tesla et nøkkelkort som må legges på en leser på stolpen ved siden av døra.

Selges på nett

- Selve «innbruddet» er enkelt og går raskt å gjennomføre. Sikkerheten med de trådløse nøklene er gjennomgående dårlig, sier Jacob Ingers, en av studentene, til Vi Bilägare.

Med en enkel innretning som kan kjøpes på nettet for noen tusenlapper, fanges radiosignalene som nøkkelen sender ut når eieren trykker på knappen for å låse bilen opp. Forutsetningen er at man må stå i nærheten av bilen. Det samme signalet brukes til å åpne bilen igjen etter at bileieren har forlatt parkeringsplassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer