Døren går i vranglås

Innelåst i Volvo

Dører som plutselig går i vranglås og ikke lar seg åpne, fører og passasjerer blir innelåst. Det har mange eiere av Volvo V40 opplevd.

SIKKERHETSRISIKO: At dørene går i vranglås og ikke lar seg åpne slik at passasjerene kan komme seg ut, er en sikkerhetsrisiko dersom en ulykke inntreffer, sier flere av bileierne. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
SIKKERHETSRISIKO: At dørene går i vranglås og ikke lar seg åpne slik at passasjerene kan komme seg ut, er en sikkerhetsrisiko dersom en ulykke inntreffer, sier flere av bileierne. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige er problemene med dørlåsene på litt eldre Volvo V40 et hett tema. Kollega Vi Bilägare er blitt kontaktet av mange bileiere som er blitt låst inne i bilen sin eller som ikke får låst bilen fra utsiden. De har skrevet om problemet flere ganger, nå senest i forrige uke.

De sier at det dreier seg om «mengder av Volvo-eiere» som er blitt rammet av en uventet og irriterende feil. Dørene blir umulige å åpne eller umulige å låse.

Det skal i alle hovedsak dreie seg Volvo V40 som ble produsert mellom 2012 og 2019. Volvo lovet at de skulle ha en løsning på plass i sommer som skulle løse problemet med dørlåsene. Det skjedde ikke.

Innelåst

På forskjellige svenske Volvo-forum på nett, har diskusjonen om låsene pågått i flere år, ifølge Vi Bilägare. Det de fleste eiere fokuserer på, er at dette kan være en alvorlig sikkerhetsrisiko. Ved en ulykke er det viktig at en så grunnleggende detalj som å kunne åpne dørene på bilen, slik at fører og passasjerer kan komme seg ut, virker som den skal.

IKKE I NORGE ?: Det er identiske biler som selges i Sverige og Norge, men ifølge den norske Volvo-importøren kjenner de ikke til noen slike tilfeller her hjemme. Foto: Volvo
IKKE I NORGE ?: Det er identiske biler som selges i Sverige og Norge, men ifølge den norske Volvo-importøren kjenner de ikke til noen slike tilfeller her hjemme. Foto: Volvo Vis mer

Vi har spurt den norske Volvo-importøren og kommunikasjonssjef Erik Trosby om dørlåsene på eldre V40 også er et problem som norske eiere sliter med:

Usikkert i Norge

- Jeg har snakket med garanti-avdelingen og de kjenner ikke til at det er rapportert noen tilfeller av dette i Norge. Det betyr ikke at det ikke eksisterer tilfeller, sier Trosby til Dinside.

Han kan verken bekrefte eller avkrefte, at de norske eierne har opplevd det samme som de svenske, men at det i hvert fall tyder på at det ikke er et veldig stort omfang av tilfeller i Norge.

Må betale selv

Vi ser imidlertid at også norske Volvo-eiere diskuterer problemet på flere forskjellige forum på nettet.

Volvo i Sverige jobber med å finne en løsning for de bileierne som er berørt:

- En løsning i form av en ny lås og beskyttelses-kappe kommer snart. Trolig i løpet av november, sier Karin Wiik på Volvos presseavdelingen til Vi Bilägare.

UT IGJKENNOM BAKLUKEN: Hvor mange biler som er berørt av problemet er uklart, men Vi Bilägare skriver at det er mange. En eier forteller at han måtte bruke bakluken for å komme seg ut. Illustrasjonsfoto: Volvo
UT IGJKENNOM BAKLUKEN: Hvor mange biler som er berørt av problemet er uklart, men Vi Bilägare skriver at det er mange. En eier forteller at han måtte bruke bakluken for å komme seg ut. Illustrasjonsfoto: Volvo Vis mer

Det vil trolig koste mellom 3 500 og 6 000 kroner å utbedre dørlåsene. Dette er noe eierne trolig vil måtte betale selv.

- Ut gjennom bakluken

- Når det gjelder en økonomisk erstatning, så er det jo slik at de fleste av de berørte V40-bilene er såpass gamle at de er utenfor garantiordningene, sier Wiik.

Flere Volvo V40-eiere har delt sine historier i magasinet, blant annet en som opplevde at tre av dørene gikk i vranglås:

- Det gikk verken å åpne dørene innenfra eller utenfra. Av og til fikk jeg åpnet en dør, bare for å oppleve at den låste seg igjen, sier hun.

- En sikkerhetsrisiko

En annen eier opplevde at alle låsene streiket samtidig da temperaturen ute sank til mellom 5 og 18 grader:

- Da var det ikke annet å gjøre enn å krabbe ut gjennom bakluken, forteller han.

For en V40-eier som har vært berørt av problemer med dørlåsene flere ganger, er konklusjonen klar:

- Jeg vil påstå at de upålitelige låsene som Volvo har installert i disse bilene er en sikkerhetsrisiko. Og Volvo som skryter av sikkerheten i bilene sine ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer