Innfører eget førerkort for å kjøre fort

Regjeringen innfører krav om et eget høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter og vannscootere som kan oppnå hastighet på 50 knop eller mer.

FULL FART: Fra 2023 må man ha eget førerkort for å kjøre mer enn 50 knop, eller da rundt over 90 km/t. Foto: Shutterstock / NTB
FULL FART: Fra 2023 må man ha eget førerkort for å kjøre mer enn 50 knop, eller da rundt over 90 km/t. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det nye førerkortet, eller «kompetansebeviset», vil kreve at man har gjennomført både en teoretisk og en praktisk del.

Regjeringen foreslår at det trer i kraft i 2023 for å gi båtførere og kurssentre tid til å innrette seg etter de nye reglene.

– Nå skal det stilles strengere kompetansekrav til de som kjører fritidsbåter med høy fart. Regjeringens overordnede målsetting med båtpolitikken er å legge til rette for et trygt båtliv, og vi har en visjon om at det ikke skal skje ulykker med omkomne eller hardt skadde med fritidsbåt. Derfor gjør vi disse endringene, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Sjøfartsdirektoratet hadde høring om forslaget i vår. Det ble foreslått en felles teoretisk del for båt og deretter en modul som er tilpasset enten høyhastighetsbåt (typisk rib) eller vannscooter.

I tillegg ble det foreslått en aldersgrense på 18 år for å kjøre høyhastighetsbåter.

Sjøfartsdirektoratet har i høringen anslått en kurskostnad på om lag 3.500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer