Påstandene er framsatt i en doktoravhandling av trafikksikkerhetsforsker Maria Krafft ved forsikringsselskapet Folksam i Sverige. Hun har forsket på whiplashskader; hvordan de oppstår, og hva det er som gjør skadene kortvarige eller kroniske.
Avgjørende faktorer
Krafft har gjennomgått alle ulykker med rapporterte whiplashskader fra ca. 1990 til 1995. Forskningsresultatene bygger på omtrent 12.000 trafikkulykker. Krafft har kommet fram til at spesielt to faktorer ser ut til å være av avgjørende betydning for om whiplashskaden blir av kronisk art eller ikke: tilhengerfeste og bilsetenes alder.
Setene
Krafft påstår at biler fra tidlig 90-tall er farligere enn biler fra tidlig 80-tall når det gjelder risikoen for alvorlige whiplashskader. Dette forklarer hun med at man på begynnelsen av 1990-tallet begynte å bygge seter som var mye sterkere i konstruksjonen, for at de skulle holde fører og passasjer på plass under kollisjoner i høye hastigheter. - Dette virker imidlertid negativt med tanke på denne skaden. I stedet for at setet tar av for støtet, overføres kreftene til personen, og stolen vil knuffe til personen i samme fart som bilene treffer hverandre med. Det kan være 7-8 ganger høyere risiko for å få livsvarige whiplashskader i bilene fra tidlig 90-tall, i forhold til de fra tidlig 80-tall, sier Krafft.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger