Invalid med tilhengerfeste?

Tilhengerfester er en medvirkende årsak til invalidiserende whiplashskader. Har du i tillegg en bil fra tidlig 90-tall, kan det øke risikoen for kroniske whiplashskader ytterligere, hevder en svensk forsker. Er det noe i dette?

Hengerfeste eller ikke kan være avgjørende for om whiplashskaden blir forbigående eller ikke -i følge den svenske forskeren.
Hengerfeste eller ikke kan være avgjørende for om whiplashskaden blir forbigående eller ikke -i følge den svenske forskeren. Vis mer
Publisert

Påstandene er framsatt i en doktoravhandling av trafikksikkerhetsforsker Maria Krafft ved forsikringsselskapet Folksam i Sverige. Hun har forsket på whiplashskader; hvordan de oppstår, og hva det er som gjør skadene kortvarige eller kroniske.

Avgjørende faktorer

Krafft har gjennomgått alle ulykker med rapporterte whiplashskader fra ca. 1990 til 1995. Forskningsresultatene bygger på omtrent 12.000 trafikkulykker. Krafft har kommet fram til at spesielt to faktorer ser ut til å være av avgjørende betydning for om whiplashskaden blir av kronisk art eller ikke: tilhengerfeste og bilsetenes alder.

Setene

Krafft påstår at biler fra tidlig 90-tall er farligere enn biler fra tidlig 80-tall når det gjelder risikoen for alvorlige whiplashskader. Dette forklarer hun med at man på begynnelsen av 1990-tallet begynte å bygge seter som var mye sterkere i konstruksjonen, for at de skulle holde fører og passasjer på plass under kollisjoner i høye hastigheter. - Dette virker imidlertid negativt med tanke på denne skaden. I stedet for at setet tar av for støtet, overføres kreftene til personen, og stolen vil knuffe til personen i samme fart som bilene treffer hverandre med. Det kan være 7-8 ganger høyere risiko for å få livsvarige whiplashskader i bilene fra tidlig 90-tall, i forhold til de fra tidlig 80-tall, sier Krafft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.