ISOFIX: Idiotsikker barnesikring

Det er flere år siden det revolusjonerende barnesikringssystemet ISOFIX ble presentert. Men først nå begynner de første bilene med dette systemet å rulle inn på markedet, de tilhørende barnesetene lar dessverre vente på seg.

ISOFIX: Idiotsikker barnesikring
Publisert

Den første prototypen på komplett ISOFIX-løsning med både bil og barnesete ble presentert allerede i 1997. Ennå har ikke setene kommet på markedet, selv om flere biltyper nå har innfestingssystemet montert i serieproduserte biler. Grunnen er at barnesetene må godkjennes spesifikt til hver enkelt bilmodell, en generell ISOFIX-godkjenning fåes ikke. Setene må gjennomgå sikkerhetstester med alle bilmodellene det er ment å skulle kunne benyttes i, og dette er en svært tidkrevende og kostbar prosess. De første setene er ventet til landet i løpet av sommeren.

Umuliggjør feilmontering

ISOFIX er barnesikringssytemet som skal gjøre feilmontering av barneseter til en tilnærmet umulighet. Håpet er dermed å redusere risikoen betraktelig for skader på barn som blir innblandet i ulykker. De fleste skadene som påføres barn i godkjent sikringsutstyr skjer nettopp fordi setet er feilmontert.

Med ISOFIX er det ikke mange mulighetene for å montere feil. Selve barnesetet er utstyrt med et par ”klør” som skal klipses rundt to festepunkter som befinner seg bak baksetet. Klørne føres inn mellom sitteputen og ryggstøtten i baksetet, og med et klikk som det når du fester sikkerhetsselen bekrefter at klørne har festet taket rundt festepunktene. Festepunktene sitter på selve karosseriet, slik at det blir en direkte kontakt mellom dette og barnesetet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer