Ja til å prøve ut nullutslipp i Bergen og Oslo

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) åpner for at det kan bli forbud mot bensin- og dieselbiler i deler av Bergen og Oslo. NAF er skeptisk.

NULLUTSLIPP: Både Bergen og Oslo vil prøve ut en ordning med nullutslippssoner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NULLUTSLIPP: Både Bergen og Oslo vil prøve ut en ordning med nullutslippssoner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Regjeringen vil legge til rette for utprøving i form av pilotprosjekter. Nullutslippssoner vil kunne bidra til raskere innfasing av nullutslippskjøretøy, sier Hareide til Aftenposten.

Bergen og Oslo ønsker å teste ut slike forbudssoner for å redusere utslipp av skadelige klimagasser fra bensin- og dieselbiler. Statens vegvesen er gitt oppdraget med å se på både rettslige, tekniske og praktiske problemstillinger. Vegvesenet skal vurdere hvordan det kan gjennomføres uten å omfatte hovedveinettet og riksveier.

– En forbudsbasert nullutslippssone er et svært inngripende tiltak. Jeg vil likevel legge til rette for at et fåtall av byer som ønsker det, kan få prøve ut dette, sier Hareide i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet tirsdag.

– Forskjellsbehandling

Innføring betyr forbud mot diesel- og bensinbiler i enkelte gater eller områder i byene. Det er ikke kjent hvordan forbudet påvirker hybridbiler.

I Norges Automobil-Forbund (NAF) er de skeptiske til innføring av lokale nullutslippssoner. Organisasjonen med nesten en halv million medlemmer, sier tiltaket forskjellsbehandler bilister og peker på at det fremdeles er dem med høye inntekter som har råd til å kjøpe elbil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer