Jaguar F-Pace - første SUV fra adelsmerket

Omsider slipper Jaguar det første offisielle bildet av sin nye SUV, som vi har ventet på en god stund.

SPORTS-CROSSOVER: Det er det Jaguar kaller den nye SUV-en, som har fått navnet F-Pace. F-en henspiller på bilens plattform, som den deler med F-Type. Foto: JAGUAR
SPORTS-CROSSOVER: Det er det Jaguar kaller den nye SUV-en, som har fått navnet F-Pace. F-en henspiller på bilens plattform, som den deler med F-Type. Foto: JAGUAR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jaguar kaller bilen en «performance crossover», og den skal avdukes for publikum på bilutstillingen i Frankfurt, som åpner midt i september. Jaguar presiserer at de vil feire sitt 80-årsjubileum med en spesiell avdukings-begivenhet i den anledning.

F-Pace er det tredje nye produktet fra Jaguar i 2015, noe som med all tydelighet viser at det britiske sports- og luksusbilmerket er inne i en eksepsjonelt produktiv periode. Vi har tidligere i år hatt anledning til å stifte bekjentskap med både BMW 3-serie-konkurrenten Jaguar XE, og mer nylig den helt nye XF, som opererer i klassen over.

Fra konsept...

Crossoveren er produksjonsutgaven av konseptbilen vi tidligere har omtalt - C-X17, og den er således basert på Jaguars aluminium-baserte lettvektsarkitektur, som alle nye biler fra selskapet. Den vil dermed også få et avansert hjuloppheng.

KONSEPTET: C-X17 er den konseptuelle forløperen til F-Pace. Her er den på bilutstillingen i Frankfurt for to år siden. Foto: NEWSPRESS
KONSEPTET: C-X17 er den konseptuelle forløperen til F-Pace. Her er den på bilutstillingen i Frankfurt for to år siden. Foto: NEWSPRESS Vis mer


Jaguar-ledelsen sier den blir en sportsbil for familien. Dermed vil den konkurrere direkte med biler som Porsche Macan, BMW X3, Lexus NX og Audi Q5.

...til produksjon

Designsjef Ian Callum uttalte tidligere i år at Jaguar-Land Rover-konsernet så seg nødt til å sette bilen i produksjon etter den overveldende responsen konseptbilen fikk.

UMISKJENNELIG: Dette er Jaguars familieansikt anno 2015 og F-Pace kommer til å ligne sterkt på dette - bildet viser fronten på konseptbilen C-X17. Foto: JAGUAR
UMISKJENNELIG: Dette er Jaguars familieansikt anno 2015 og F-Pace kommer til å ligne sterkt på dette - bildet viser fronten på konseptbilen C-X17. Foto: JAGUAR Vis mer


For øvrig fortsetter Jaguar å holde en del kort tett til brystet, og detaljene omkring bilen er ikke kjent ennå. Men det ventes at den leveres med ulike typer diesel- og bensinmotorer som allerede finnes i de øvrige modellene - 3.0 V6 bensin med kompressor er sikker, men om V8-motorene på 5.0 liter kommer i denne bilen vites ikke.

Uansett, mens vi venter på mer: Her er presentasjonsvideoen fra Jaguar:


Sportsbil-inspirert

F-Pace er inspirert av sportsbilen F-Type, noe designen også viser. Jaguar hevder ubeskjedent at den vil bli klasseledende på både romslighet og luksus, i tillegg til sportslighet.

Den får også et nytt, såkalt intelligent firehjulstrekksystem, kalt All-Surface Progress Control Technology.

Det flytter krefter mellom for- og bakhjul kontinuerlig og tilpasser seg føre og underlag. Det vinnes ingen priser for å gjette at dette er nær identisk med det vi får se i nye Land Rover Discovery, som er nært forestående.

Jaguar F-Pace skal lanseres på verdensmarkedet til neste år.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer