Stor test av DAB til bil

Javisst kan du installere DAB i bilen selv!

Vegrer du deg for DAB-montering i bilen? Det er ikke SÅÅ vanskelig.

DAB I BILEN: Fra enkleste til helintegrert, her er testen av løsningene. Foto: Rune Nesheim
DAB I BILEN: Fra enkleste til helintegrert, her er testen av løsningene. Foto: Rune Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så ble det stille! Nå har NRK sluttet å sende på FM-båndet. Heretter blir du nødt til å skaffe deg DAB+ eller strømme radioen fra apper eller eksterne kilder. Vi har tidligere testet åtte adaptere. Denne gangen tester vi fem.

I hjemmet er det enkelt. Det finnes et hav av små og store løsninger som vi har testet her, ellers har man gjerne lydanlegg som allerede styres av apper.

Mange har vært motstandere av DAB+ og mange hevder det er dårligere enn FM. Vi har testet. Er du ikke fornøyd, vet vi hvor du kan finne enda bedre lyd.

Det kan virke som en uoverkommelig oppgave å montere DAB i bilen. Det er det ikke. Faktisk trenger det bare ta noen få minutter med litt planlegging. Den vanskeligste jobben er å montere antenne og få skjult antenneledningen på en bra måte, men med litt planlegging og riktig verktøy, er det lett.

Her kan du se hvordan det gikk da vi installerte Nordab sin løsning:

Vis mer Vis mer

Vi har testet forskjellige typer DAB+ antenner for bil.

I vårt tilfelle en lommelykt gjerne mobilen, vindusvask, ståltråd og litt teip.

Til integrerte løsninger må man også ha spesialverktøyet man tar ut spilleren med. Enten spør man leverandør av utstyret om de sender med dette, eller så kjøper du det på nett til noen få kroner eller låner gratis hos ditt lokale merkeverksted.

Vi har testet fra enklest modell som settes i sigarettenneren, til en helintegrert løsning uten ekstra synlige duppeditter. Det oppsiktsvekkende er at sistnevnte var billig og enklest å montere, i hvert fall om du tenker på tiden det har å legge ledninger så skjult som mulig på de såkalt enkle løsningene.

Vår bil, en Audi A1 med Consert radio og separat skjerm har hverken USB eller AUX-inngang, så alle spillere sender FM-signaler til bilens originale radio. Tidligere tester hos oss har ofte vist at lyden via AUX blir spinklere og skarpere.

AutoDAB

AUTO DAB, I PAKKA: Radioskjermenhet, sugekopp, Strømledning, antenne. Foto: Rune M. Nesheim
AUTO DAB, I PAKKA: Radioskjermenhet, sugekopp, Strømledning, antenne. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Egen skjermenhet for montering på vinduet. Har, AUX, Service Following og trafikkinformasjon.

MONTERING: 30 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, vindusantenne uten jording som tapes rett på ruta. Enheten skrus på brakett med sugekopp til å sette på ruta. Kabler blir veldig synlig og strømkabel lar seg vanskelig gjemme bak plastpaneler. Minimum to ledninger, antenne og strøm og valgfri AUX. Lite man trenger å stille inn.

FUNKER DET? Testens dårligste. Kanalene ramler ut titt og ofte. Skjermen har litt dårlig følsomhet. Kanalnavnet dukker også opp på bilens skjerm. Man har fire valg med store knapper; innstilling, kanalliste, favoritter og søk. Det er i prinsipp kanalliste og favoritter man bruker. Brukergrensesnittet er litt dårlig. Når en kanal er valgt, kommer den aktuelle kanalen opp. Da må man trykke minst en gang tilbake. Det er ikke heldig under kjøring. Dessuten vil den ta en del plass i ruta og sikten. På kveldstid er det uheldig at skjermbakgrunnen er hvit.

Store knapper. Fem knapper for forhåndsvalgte kanaler, 30 favoritter under en egen Preset-knapp. Man blar veldig greit gjennom kanallisten med hjulet. Ikke optimal lydkvalitet hverken for sender og mottaker på mobil handsfree.

Pris: 1995,-

Testresultat

AutoDAB

Kul skjerm.

Mye ledninger i ruta, unaturlig høyt å navigere med hendene, må tilbake til meny og så velge kanal, veldig dårlige signaler.

Tiny C7

TINY C7, I PAKKA: Radio på fot, antenne med brakett og AUX. Foto: Rune M. Nesheim
TINY C7, I PAKKA: Radio på fot, antenne med brakett og AUX. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Enkel enhet på sokkel for sigarettenneruttak. AUX inn og ut.

MONTERING: 40 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, elegant vindusantenne med jordingsboks som krever at du må ta av deksel for A-stolpe. Enheten settes rett i sigarettenneren med 15 centimeter lang fleksibel arm. I vårt tilfelle litt for lite siden sigarettenneren er langt inne i midtkonsollen. Kun antennekabel som stort sett dyttes bak plastpaneler. maks to ledninger, antenne og AUX. Plug and play.

FUNKER DET? Du kan forhåndsprogrammere 20 kanaler som betjenes med fire knapper på toppen med fem forhåndsvalg hver. Litt tungvint, egentlig. Bakgrunnsstøy hele tiden. Bruker lang tid på å søke opp.

Pris: 1199,-

Testresultat

Tiny C7

Enkel montering. Lav pris.

Dårlige signaler, krever lett tilgang til sigarettuttak.

POP Your mirror

POP YOUR MIRROR, I PAKKA: Speil med radio, strikker, Kombinert strømforsyning og AUX-kabel, Sigarettenneruttak med dobbel USB utgang og antenne med magnetjording. Foto: Rune M. Nesheim
POP YOUR MIRROR, I PAKKA: Speil med radio, strikker, Kombinert strømforsyning og AUX-kabel, Sigarettenneruttak med dobbel USB utgang og antenne med magnetjording. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Enkel speilløsning som «fjerner» en ekstra boks i instrumentpanelet. Består av en liten skjerm som viser nødvendig informasjon i 30 sekunder etter kanalbytte. Har AUX-tilkobling. Service following, trafikkinformasjon og Bluethooth håndfri telefonløsning.

MONTERING: 60 min. Norsk bruksanvisning, Norsk meny, vindusantenne med magnetjording som er lett å montere. I dette tilfelle må dekselet på A-stolpe av når man skal skjule alle ledningene for spilleren. Mye trekking av kabler. Mottakeren festes til originalspeilet med medfølgende strikker. Alle valg i settings er slik du ønsker det fra start. Du trenger kun legge inn favorittkanaler og koble til telefonen.

FUNKER DET? Bra lyd. Man bytter kanaler enten med piltaster, fire forhåndsvalgte kanaltaster eller liste med opptil 30 forhåndsvalgte kanaler du får tilgang til ved å trykke Preset og deretter piltaster. Kan virke litt knotete om man skifter mellom andre enn de forhåndsvalgte kanalene. Speilet er litt for mørkt i forhold til originalspeilet, sikkert fordi man mister muligheten til å blende det ned. Vi hører godt på håndfri telefon, men mottaker hører dårlig. Veldig bra signal fra antenne og kanalene byttes kjapt.

Pris: 1899,-

Testresultat

Pop your mirror

Du slipper egen enhet i dashbordet og håndfri telefon.

Mange ledninger som må gjemmes og lite optimalt med betjening der oppe.

SmartDAB

SMARTDAB, I PAKKA: RADIOBOKS, strømforsyning, AUX-kabel og antenne. Foto: Rune M. Nesheim
SMARTDAB, I PAKKA: RADIOBOKS, strømforsyning, AUX-kabel og antenne. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Skjult enhet som styres av app på mobilen. Har, AUX, Service Following og trafikkinformasjon.

MONTERING: 45 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, vindusantenne uten jording som tapes rett på ruta. Veldig lett å montere. Enheten gjemmes der du måtte ønske. Du kan gjerne ha antenne og boks bak i bilen om du finner strøm der. Minimum to ledninger, antenne og strøm og valgfri AUX. Lite man trenger å stille inn.

FUNKER DET? Testens dårligste antenne, den samme som på AutoDAB. Kanalene ramler ut titt og ofte. Vi byttet antenne og da virket både SmartDAB og AutoDAB mye bedre. Brukersnittet er som på AutoDAB, men avhengig av hvilken mobiltelefon du bruker, blir følsomheten mye bedre på en mobilskjerm. Kanalnavnet dukker også opp på bilens skjerm. Ulempen er at du bør ha den på en brakett og sørge for at den har strøm. Man har fire valg med store knapper; innstilling, kanalliste, favoritter og søk. Det er i prinsipp kanalliste og favoritter man bruker. Brukergrensesnittet er litt dårlig. Når en kanal er valgt, kommer den aktuelle kanalen opp. Da må man trykke minst en gang tilbake. Det er ikke heldig under kjøring. På kveldstid er det uheldig at skjermbakgrunnen er hvit.

Pris: 1198,-

Testresultat

SMARTDAB

Usynlig montering uten ledninger.

Hvit bakgrunn, bør ha brakett og strøm til mobilen.

Tiny C11+

TINY C11+, I PAKKA: Radioenhet, kontroll, strømforsyning, AUX-kabel, antenne med jording i fot, skjøteledning til antenne, flere universale overganger til antenner, ekstra FM antenne for å legge inni dashbordet. Foto: Rune M. Nesheim
TINY C11+, I PAKKA: Radioenhet, kontroll, strømforsyning, AUX-kabel, antenne med jording i fot, skjøteledning til antenne, flere universale overganger til antenner, ekstra FM antenne for å legge inni dashbordet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: En halvintegrert løsning med egen boks og liten ekstern kontroll. Har fire knapper for forhåndsvalg, AUX inn og ut, Service Following og trafikkinformasjon.

MONTERING: 60 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, vindusantenne med magnetjording som er lett å montere. Ganske omfattende montering og mange universalledninger som virker litt overveldende. Det kunne vært gjort enklere, men er greit når man forstår det. Enheten kan gjemmes bak originalradioen. Kontrollen festes på ønsket sted med tape. Bare kabel for kontrollen som blir synlig. Alle valg i settings er slik du ønsker det fra start. Du trenger kun legge inn favorittkanaler.

FUNKER DET? Veldig bra lyd. Ti knapper for forhåndsvalgte kanaler, men de er dessverre på toppen og helt flate, slik at man ikke kan føle seg frem til dem. Det er også 15 forhåndsvalgte favoritter under en egen Preset-knapp. Den er rask mellom kanalene. Man blar veldig greit gjennom kanallisten med knapper.

Pris: 1490,-

Testresultat

Tiny C11+

Bra signaler, liten betjeningskontroll som tar liten plass på dashbordet

Knotete montering, mye ledninger

NORDAB

NORDAB, I PAKKA: Radioenhet, antenne, Strømkabel, datakabel. Foto: Rune M. Nesheim
NORDAB, I PAKKA: Radioenhet, antenne, Strømkabel, datakabel. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Egen boks for skult montering på vinduet. Har, AUX, Service Following og trafikkinformasjon.

MONTERING: 40 min. Norsk bruksanvisning som ikke er forbrukervennlig, men ment for verksted. Det gjør at jeg måtte ringe dem. Norsk meny, vindusantenne med jording. Du må finne kontantstrøm. Enheten kobles enkelt til med ledninger som ikke lar seg slippes ned bak spilleren og ingen installasjon blir synlig. Ingenting man trenger å stille inn.

FUNKER DET? Testens mest integrerte og enkleste å montere. Vi valgte en bedre antenne. Kanalnavnet dukker opp på bilens skjerm og man scroller med bilens kommandohjul. Man får ikke lagret favorittkanaler, men kanalene er oppført alfabetisk. Vi tror mange vil ofre favoritter for å slippe ledninger og ekstra boks. Enheten slet litt med å hente kanalene og de ramler ut. Det kan være feil innmat i enheten.

Pris: 2390,-

Testresultat

NORDAB

Helt usynlig, bruker bilens knapper. Enklest montering, hvertfall i denne bilen.

Krever spesialverktøy, får ikke lagt inn forhåndsvalg, så man må scrolle.

Dension + U

DENSION + U, I PAKKA: Radioboksen, antenne, USB-kabel, MDI-kabel
DENSION + U, I PAKKA: Radioboksen, antenne, USB-kabel, MDI-kabel Vis mer

HVA: Egen boks for skult montering. Digitale signaler rett inn i USB-porten, eller MDI-porten i vårt tilfelle, siden bilen ikke har USB. Denne ble testet på en VW Tiguan, men passer også i Audi A1.

MONTERING: 45 min. Norsk bruksanvisning. Vi brukte en vindusantenne med magnestisk jording. Enheten kobles enkelt til radioen via USB-porten, som også gir enheten strøm. Gjemmes hvor du vil.

FUNKER DET? Integrert og enkel å montere. Vi valgte en bedre antenne. Kanalnavnet dukker opp på bilens skjerm og man scroller med berøringsskjermen. Man får ikke lagret favorittkanaler men kanalene er oppført alfabetisk. Litt rare kanalnavn. Dobbelt opp med kanaler, kanaler ramler ut av og til.

Pris: 1995,-

Testresultat

Dension +U

Ingen synlige bokser.

Mye ledninger som må skjules. Det må scrolles

POP Your Car 3.0

POP YOUR CAR, I PAKKA: Magnetbrakett, hovedenhet Dobbel USB stikk, USB strømkabel, AUX-ledning og antenne med jording. Foto: Rune M. Nesheim
POP YOUR CAR, I PAKKA: Magnetbrakett, hovedenhet Dobbel USB stikk, USB strømkabel, AUX-ledning og antenne med jording. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Egen enhet. Har fem knapper for forhåndsvalg, AUX, Service Following, trafikkinformasjon og Bluethooth håndfri telefonløsning.

MONTERING: 50 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, vindusantenne med magnetjording som er lett å montere. Enheten står på brakett med magnet og er lett å ta av om man ønsker å holde enheten i hånda. Brakett festes på ønsket sted med tape. Kabler kan stort sett dyttes bak plastpaneler. Miniumum to ledninger, antenne og strøm. Alle valg i settings er slik du ønsker det fra start. Du trenger kun legge inn favorittkanaler og koble til telefonen.

FUNKER DET? Veldig bra lyd. Store knapper. Fem knapper for forhåndsvalgte kanaler, 30 favoritter under en egen Preset-knapp. Man blar veldig greit gjennom kanallisten med hjulet. Ikke optimal lydkvalitet hverken for sender og mottaker på mobil handsfree.

Pris: 1899,-

Testresultat

POP Your Car 3.0

Store knapper for alle funkjsoner, håndfri telefon.

Ekstra dings i bilen, løse ledninger og sigarettenneruttak i permanent bruk.

Tiny C5

TINY C5, I PAKKA: Dadio med håndfri telefon, skybebrakett, sigarettenneruttak med dobbel USB, antenne med magnetjording, ladeledning, AUX-kabel og klips for ledninger. Foto: Rune M. Nesheim
TINY C5, I PAKKA: Dadio med håndfri telefon, skybebrakett, sigarettenneruttak med dobbel USB, antenne med magnetjording, ladeledning, AUX-kabel og klips for ledninger. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

HVA: Egen enhet. Har ti knapper for forhåndsvalg, AUX inn og ut, Service Following, trafikkinformasjon og Bluethooth håndfri telefonløsning.

MONTERING: 50 min. Norsk bruksanvisning, norsk meny, vindusantenne med magnetjording som er lett å montere. Enheten står på brakett med magnet og er lett å ta av om man ønsker å holde enheten i hånda. Brakett festes på ønsket sted med tape. Kabler kan stort sett dyttes bak plastpaneler. Miniumum to ledninger, antenne og strøm. Alle valg i settings er slik du ønsker det fra start. Du trenger kun legge inn favorittkanaler og koble til telefonen.

FUNKER DET? Veldig bra lyd. 10 knapper for forhåndsvalgte kanaler, men de er dessverre på toppen og helt flate, slik at man ikke kan føle seg frem til dem. Det er også 15 forhåndsvalgte favoritter under en egen preset-knapp. Den er rask mellom kanalene. Man blar veldig greit gjennom kanallisten med hjulet. Vi testet enheten på to biler og mens lydkvalitet på mobilbruk var bra i den ene, var den Ikke optimal hverken for sender og mottaker på den andre.

Pris: 1579,-

Testresultat

Tiny C5

Best i test!

Mange knapper for å lagre kanaler, håndfri telefon, bra signal

Ekstra dings i bilen, løse ledninger og sigarettenneruttak i permanent bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer