- Jeg veltet og rullet rundt med bilen

DinSides motorredaktør var døden nær. Nå advarer han alle bilbelte-hatere.

Publisert
Sist oppdatert
Det føltes som en evighet mellom hvert smellStian Gihle prøvekjørte en Mitsubishi Pajero utenfor Jessheim for 5-6 år siden.

- Jeg merket plutselig at bilen kom til å velte, og fra det øyeblikket er du i sjokk. Jeg hørte tre-fire kraftige dunk, og det føltes som en evighet mellom hvert smell.

Bilen rullet og veltet i 30 meter før den stoppet på hjulene. Da var deler av frontruten knust, men Gihle kom utrolig nok uskadd fra ulykken.

- Bilbelter fungerer jo sånn at de strammer seg. Hadde jeg ikke brukt beltet, kunne jeg havnet på utsiden av bilen og så under, sier han og legger til:

- Jeg er blitt veldig bevisst på alltid å bruke bilbelte. De som kjører fort i dårlige, gamle biler skjønner ikke alvoret.

Bilbelte-fakta og lesernes vaner

400 ungdommer uten bilbelte

En landsomfattende bilbeltekontroll gjennomført av Statens vegvesen forrige uke, viser at nordmenn generelt er blitt flinkere til å bruke bilbelte.

Men kontrollen viste også at ungdommer mellom 15 og 24 år er den gruppen som oftest kjører usikret. Nesten 400 ungdommer manglet bilbelte da Statens vegvesen gjennomførte bilbeltekontrollene.

- Vi vet at om lag halvparten av de unge som omkommer i bilulykker ikke har brukt bilbelte. Årets kontroller bekrefter at ungdom i alderen 15 til 24 år er spesielt utsatte i trafikken, sier kommunikasjonsrådgiver Bjarte Skaugset i Statens vegvesen, i en pressemelding.

"Pysestrikken" - ikke bare for feiginger

Høyrisikogruppe

Fakta om bilbeltebruk:

Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddel for å redusere antall skadde og drepte i trafikken.

Av totalt 162 personer som omkom i bilulykker i 2006 var det 66 (41%) som ikke brukte bilbelte. I 2005 var det 44% av de drepte som ikke hadde brukt bilbelte.

40 ungdommer i alderen 16-24 ble drept i bilulykker i 2005. Halvparten av disse brukte ikke bilbelte. Nærmere 200 ble alvorlig skadet.

Trolig ville 40 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte - alltid.

Bruk av bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40-50 % for fører og forsetepassasjerer.

En usikret person i baksetet er en stor fare for dem i forsetet.

Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Om lag 10 prosent av bilførerne/forsetepassasjerene brukte ikke bilbelte på korte turer i byer og tettsteder i 2007.

Om lag 6 prosent av bilførerne/forsetepassasjerene brukte ikke bilbelte utenfor tettbygd strøk i 2007.

Ved manglende bruk av bilbelte kan Politiet eller Statens vegvesen ilegge et gebyr på 750 kroner.

Det er passasjeren, ikke sjåføren, som bøtelegges ved kontroll når passasjeren er over 15 år.

Kilde: Statens Vegvesen


- Dessverre er det en liten gruppe som helt bevisst velger ikke å bruke bilbelte. Dette er hovedsakelig unge gutter og menn i alderen 18 til 30 år. Det er også de som trenger bilbelte mest fordi de ofte kjører for fort eller i beruset tilstand. Vi vet at rundt 40 liv kunne vært spart hvert år, dersom denne gruppen begynte å bruke bilbelte, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Odd Reidar Humlegård til DinSide Motor.

Dropper du bilbelte? Hvorfor? Diskuter trafikksikring i debatten nederst i artikkelen.

UP-sjefen forteller at det er vanskelig å nå denne gruppen gjennom vanlige bilbeltekampanjer.

- De har ofte en manglende forståelse for hvilken risiko de utsetter seg for, og de nekter å lære. De mener selv de kjører så bra at de ikke trenger å bruke bilbelte.

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

- Si i fra, jenter!

Humlegård mener økt kontrollvirksomhet er et av få virkemidler politiet kan bruke for å få flere i høyrisikogruppen til å bruke bilbelte. I tillegg oppfordrer han jenter til å si i fra, da de ofte har større påvirkningkraft overfor disse guttene enn andre.

Totalt ble 47.847 kjøretøy kontrollert i de varslede kontrollene forrige uke. Av disse fikk 1.594 bilister gebyr for manglende bilbeltebruk. Dette tilsvarte under tre prosent av de kontrollerte, noe som er en forbedring sammenlignet med tidligere kontroller.

- Kontrollene bør uansett ikke være den viktigste grunnen til å bruke bilbelte. De skadereduserende effektene av bilbelte er udiskutable, sier Skaugset.

Advarer gravide mot å droppe bilbelte

Ny rekord i trafikkbøter

Bilbeltebilde-konkurranse

Som en del av årets bilbeltekampanje har Statens vegvesen også arrangert en bilbeltebilde-konkurranse. Her har folk blitt oppfordret til å sende inn fotografier inspirert av bilbeltebruk.

De originale bilbelte-skiltene som er utgangspunktet for konkurransen, ble i sin tid laget av Dinamo og fotograf Massimo Leardini. De er veldig godt likt, og Statens vegvesen ønsket derfor å spille videre på den positive effekten.

- Det er veldig morsomt å se at folk engasjerer seg for bilbeltebruk. Vi har fått inn over 2500 bilder, og det er veldig mye fint. Fok har virkelig lagt seg i selen for å ta kreative og gode biler, forteller Henrik Aase.

50 blir bilbeltekjendiser

Fristen for å sende inn bilder til konkurransen gikk ut 20. april, men det er mulig å stemme frem sin favoritt frem til 24. april. De 50 bildene som får flest stemmer vil bli brukt som reklameplakater over hele landet.

Henrik Aase forteller at det som går igjen i bilbeltebildene er folks ønske om å beskytte dem de er glade i.

- Det kan være alt fra hesten og katten til kosebamsen eller babyen.

Påbudt med Fido-bilte?

www.bilbeltefoto.no kan du selv se på alle de fine bilbeltebildene og stemme på din favoritt!


[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer