Mangellapp eller uten forsikring

Kameraet avslører bilen din på sekundet

På under ett sekund avslører dette kameraet om bilen din har mangellapp, mangler forsikring eller har stjålne skilter. Statens vegvesen har tatt i bruk 75 slike skannere.

1100 TATT: Det tar under ett sekund for dette kameraet å skanne skiltet på bilen din, sjekke det i datasystemene til Statens vegvesen og varsle kontrollørene dersom du har noe uoppgjort med staten eller forsikringsselskapet. Foto: Statens vegvesen
1100 TATT: Det tar under ett sekund for dette kameraet å skanne skiltet på bilen din, sjekke det i datasystemene til Statens vegvesen og varsle kontrollørene dersom du har noe uoppgjort med staten eller forsikringsselskapet. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Tidligere var det en omfattende og vanskelig jobb for mannskapene fra Statens vegvesen å plukke ut de bilene og førerne som har noe uoppgjort med staten og forsikringsselskapene.

Med disse skiltskannerne er jobben blitt mye enklere.

I løpet av de siste par månedene er 45 000 biler blitt kontrollert. Av disse er 1 100 plukket ut og stoppet, fordi de mangler EU-kontroll, har mangellapp, er begjært avskiltet, mangler forsikring, trafikkforsikringspremie (tidligere årsavgift) eller kjører med falske skilter.

Lyser rødt

Kjetil Wigdel er leder for utekontrollen hos Statens vegvesen. Han forteller at kontrollene er blitt mye mer effektive med de nye skiltskannerne.

LUKER UT: I løpet av et par måneder nå, er 1 100 biler med feil eller mangler plukket ut og stoppet. Foto Ronny Johnsen, Statens vegvesen
LUKER UT: I løpet av et par måneder nå, er 1 100 biler med feil eller mangler plukket ut og stoppet. Foto Ronny Johnsen, Statens vegvesen Vis mer

- En skiltskanner er et kamera utstyrt med en teknologi som kalles Automatic Number Plate Recognition (ANPR). De leser registreringsnumrene på alle kjøretøy som passerer og sjekker disse opp mot våre datasystemer. Hvis en bil har en begjæring av noe slag, lyser det rødt hos kontrollørene og kjøretøyet blir vinket inn for kontroll.

- Dette gjør at de som har alt i orden får kjøre videre uten heft, mens vi kan konsentrere oss om de som har feil eller mangler. Det er effektivt for oss og besparende for alle de som følger regelverket, sier Wigdel.

75 kameraer

Av de 75 kameraene står 25 fast montert på de store kontrollplassene til Statens vegvesen, som på grenseovergangen ved Svinesund.

De 50 andre enhetene er mobile og kan settes opp hvor som helst langs veien. Fra 1. desember til midten av februar ble 45 000 biler kontrollert med skannerne. Av disse hadde 1 100 uoppgjorte ting som de ble stanset for.

SMÅ OG STORE BILER: Målet vårt er å luke ut flest mulig av de bilene som ikke bør være på veien. Kameraene sjekker både lett og tunge biler, sier Kjetil Wigdel, leder for utekontrollen i Statens vegvesen. Foto: Torstein Paulsen, Statens vegvesen
SMÅ OG STORE BILER: Målet vårt er å luke ut flest mulig av de bilene som ikke bør være på veien. Kameraene sjekker både lett og tunge biler, sier Kjetil Wigdel, leder for utekontrollen i Statens vegvesen. Foto: Torstein Paulsen, Statens vegvesen Vis mer

- Målet vårt er å luke ut flest mulig av de bilene som ikke bør være på veien. De som har alt i orden skal i hovedsak få passere. Vi bruker denne teknologien både når vi kontrollerer lette og tunge kjøretøy, sier Wigdel.

Trafikksikkerhet for pengene

Han understreker at selv om ANPR er et effektivt og besparende verktøy, vil det ikke erstatte alle kontroller langs veien.

- Vi vil fortsatt gjennomføre stikkprøvekontroller og vinke inn de som har åpenbare mangler, som for eksempel feil på lys. Men vi vil fortsette med å utvikle ANPR og andre teknologiske hjelpemidler, slik at vi kan få enda mer trafikksikkerhet for pengene i årene som kommer, avslutter Wigdel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer