Kan bikke 10 000

Neste år kan dette bli enda dyrere.

DYRT: Det svir allerede bra i lommeboka om man bryter trafikkreglene. Neste år kan det bli enda dyrere. Foto: NTB
DYRT: Det svir allerede bra i lommeboka om man bryter trafikkreglene. Neste år kan det bli enda dyrere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om regjeringen får det som de vil, økes bøtesatsene for en rekke brudd på trafikkreglene neste år. De ønsker å øke disse for å holde tritt med prisveksten.

Dette gjelder blant annet bruk av håndholdt mobiltelefon, som seinest i fjor gikk opp til 9700 kroner.

Dette forelegget kan nå ende opp på 10 200 kroner.

SPYLERVÆSKE: Dette tipset bør du virkelig prøve neste gang du fyller på med spylervæske, spesielt om du sliter med at det blir mye søl! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Umusikalsk

- Det var mye skepsis til den forrige økningen, og om det ville virke etter hensikten. Vi etterlyser en grundig gjennomgang om de økte bøtene faktisk har hatt en effekt på trafikksikkerheten og om det har blitt færre lovbrudd etter økningen, sier pressesjef i Naf, Ingun Handagaard i en pressemelding.

Hun viser til at da regjeringen skrudde opp bøtesatsene i februar i år, ble det begrunnet med trafikksikkerhet. Da forsvarte regjeringen økningen med det høye antallet trafikkdrepte i 2022.

- Nå har vi enda et år med et høyt antall omkomne i trafikken. Hvis høyere bøter ikke virker inn på antall lovbrudd eller ulykker, framstår økningene mer som begrunnet i et behov for å få inn penger til statskassa enn et trafikksikkerhetstiltak.

Hun mener at å sette satsene for høyt kan gå på folks rettferdighetsfølelse, og at en ytterligere økning så raskt kan virke umusikalsk med dyrtida vi er inne i.

- Får sjokk

Fjorårets økning skapte mange reaksjoner, også hos politiet selv.

- Vi har full forståelse for at dette kommer til å svi for folk og er medmenneskelige, særlig i disse økonomisk tøffe tidene kjenner vi på dette, vi også. Vårt største ønske er at trafikanter følger reglene, slik at vi slipper å havne i den situasjonen, sa politibetjent Aleksander Naley ved trafikk- og sjøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt til Stavanger Aftenblad da de nye satsene trådte i kraft.

I fjor sommer meldte også politiet i Finnmark at mange turister reagerte på de høye satsene.

- Flere av turistene får sjokk når de ser bøtesatsene. De er ikke vant til det her nivået i det hele tatt. Noen blir sinte, noen blir fortvilet og andre har grått på kontrollstedet, forteller leder av utrykningspolitiet i Nord-Norge, Geir Martinsen, til iFinnmark.

Mer om