Avbestillingsgebyr

Kan bli dyrt å angre på bilkjøpet

Vår sjekk avslører store forskjeller på angregebyret.

ANGRER: En kvart million nordmenn har mistet jobben midlertidig. Noen må kansellere bilkjøpet. Foto: Dinside.
ANGRER: En kvart million nordmenn har mistet jobben midlertidig. Noen må kansellere bilkjøpet. Foto: Dinside. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av coronasmitten har Norge stoppet helt opp. På 11 dager søkte 243.600 Nav om dagpenger, og ingen vet helt hvor lenge dette vil vare og hvilke utfall det får.

Det kan koste deg dyrt

For mange kan det være tvingende nødvendig å avbestille bilen de har skrevet kontrakt på. Det kan imidlertid bli en dyr affære.

For gjennomsnittskunden, som ifølge Motor.no kjøper nybil til i gjennomsnitt 450.000 kroner, vil gebyret utgjøre hele 36.000 kroner.

De aller fleste bruker nemlig Norges Bilbransjeforbunds kjøpekontrakt. Avbestillingsgebyret skal dekke tapt fortjeneste, dokumerbare utgifter og dekninssalg (differansen mellom prisen du skulle betale og det forhandler faktisk får for bilen).

NBF har satt gebyret til 8 prosent av kjøpesummen. Det betyr altså at det vil koste deg 36.000 kroner å bryte kontrakten på en nybil til 450.000 kroner.

- Hvilke avtaler som gjelder, avhenger i stor grad om det er bilfabrikanten eller forhandlerne som står for risikoen, forteller forteller kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund (NBF).

- Tradisjonelt ser vi at forhandler strekker seg langt for å finne gode løsninger for kundene, men i den situasjonen man finner seg i nå, må man regne med å forholde seg til avtaler som er inngått, .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer