Kan bli knalldyrt

Unngå denne tabben.

FEILFYLLING: Dersom du fyller feil drivstoff, bør du ikke starte bilen. Foto: Frende Forsikring
FEILFYLLING: Dersom du fyller feil drivstoff, bør du ikke starte bilen. Foto: Frende Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang fylt feil drivstoff på bilen din? Da er du neppe alene, for ifølge tall fra Frende Forsikring har hver tiende bilist gjort denne tabben, som fort kan skje hvis du bruker en bil du ikke kjører så ofte.

Stress kan også være en medvirkende årsak, tror Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Visste du at det finnes et symbol som indikerer hvilken side bensintanken er på? Lærer du deg dette unngår du å kjøre inn med feil side. Video: Rune Nesheim. Vis mer

Kan skyldes stress

- Jeg tror folk stresser når de skal fylle, eller at de låner en bil som bruker annet drivstoff enn de er vant til. Det er veldig lett å glemme når du gjør alt på rutinen og alle typer drivstoff finnes på alle pumper, sier han i en pressemelding.

For tabben kan bli veldig dyr.

Hvis du oppdager feilen før du har startet bilen, er regningen ofte mellom 5000 og 10 000 kroner, ifølge Ytre-Hauge.

- Det er klart billigst. Ikke start bilen, men ring etter veihjelp og få den hentet. Flere steder i landet finnes det også bergingsselskaper som har egne biler som kan reparere på stedet. Da kommer de ut og tømmer tanken der du har fylt, oppfordrer han.

100 000 kroner

Dersom du først innser tabben etter du har begynt å kjøre, kan det gjøre store skader på bilen. Regningen kan fort bli på 100 000 kroner, ifølge Frendes motorekspert.

- Den store skaden skjer når drivstoffet blir sugd inn i dyser og motor, sier han og legger til:

- Bilen hoster og harker, litt gradvis. Det blir ikke en plutselig stopp, men motoren din blir mer skadet jo lenger du kjører. Til slutt vil bilen stoppe, men du bør finne et egnet sted å svinge inntil så fort du merker at noe er galt.

Ting som kan påvirke hvor fort motoren eventuelt kneler, er hvor gammel bilen er og hvor mye drivstoff du hadde igjen før du fylte.

- Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer