Bilkjøring med feil førerkort

Kan bli meget dyrt

Om du har førerkort begrenset til automatgir, bør du tenke deg om før du eventuelt setter deg i en bil med manuelt gir.

ULOVLIG: Har du tatt lappen for personbil med automatgir, har du ikke lov til å kjøre bil med girstang og clutch. Foto: Øystein B. Fossum
ULOVLIG: Har du tatt lappen for personbil med automatgir, har du ikke lov til å kjøre bil med girstang og clutch. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig færre tar lappen på personbil (klasse B) med manuell girkasse. Ifølge Statens vegvesen var det i 2019 hele én av fire (24 %) som kun kjører opp for tillatelse til å kjøre bil med automatgir.

Og det er ingen grunn til å tro at det tallet blir noe lavere - heller tvert imot. I dag kommer enda flere biler kun med automatkasse, samtidig som for eksempel Mercedes-Benz har varslet om at de skroter manuelt gir på bilene sine.

Men hva skjer om du kun har lappen på automatgir, og du plutselig får utlevert en bil med clutch og girspak?

Kan bli meget dyrt

Noen vil kanskje tro clutchen er ei lita veske, men det er den ikke - i alle fall ikke i denne sammenhengen. Uansett må du la bilen stå, om ikke førerkortet gir deg tillatelse.

- Det er helt riktig. De som har kjørt opp til klasse B med automatgir får påført kode 78 i førerkortet. Førerretten er da begrenset til kjøretøy med automatgir, forteller politioverbetjent Kjetil Midtkandal i UP til Dinside.

Faktisk er forholdet å anse som kjøring uten gyldig førerkort, ifølge vegtrafikkloven (ekstern lenke). Du kan derfor risikere bot, om du blitt tatt. Botens størrelse vil imidlertid fastsettes av politidistriktet du befinner deg i, skal vi tro Midtkandal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer