Bilkjøring med feil førerkort

Kan bli meget dyrt

Om du har førerkort begrenset til automatgir, bør du tenke deg om før du eventuelt setter deg i en bil med manuelt gir.

ULOVLIG: Har du tatt lappen for personbil med automatgir, har du ikke lov til å kjøre bil med girstang og clutch. Foto: Øystein B. Fossum
ULOVLIG: Har du tatt lappen for personbil med automatgir, har du ikke lov til å kjøre bil med girstang og clutch. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig færre tar lappen på personbil (klasse B) med manuell girkasse. Ifølge Statens vegvesen var det i 2019 hele én av fire (24 %) som kun kjører opp for tillatelse til å kjøre bil med automatgir.

Og det er ingen grunn til å tro at det tallet blir noe lavere - heller tvert imot. I dag kommer enda flere biler kun med automatkasse, samtidig som for eksempel Mercedes-Benz har varslet om at de skroter manuelt gir på bilene sine.

Men hva skjer om du kun har lappen på automatgir, og du plutselig får utlevert en bil med clutch og girspak?

MANUELT GIR: Stadig flere tar førerkort kun på bil med automatgir. For disse er det ulovlig å kjøre med manuell girkasse. Foto: Øystein B. Fossum
MANUELT GIR: Stadig flere tar førerkort kun på bil med automatgir. For disse er det ulovlig å kjøre med manuell girkasse. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Kan bli meget dyrt

Noen vil kanskje tro clutchen er ei lita veske, men det er den ikke - i alle fall ikke i denne sammenhengen. Uansett må du la bilen stå, om ikke førerkortet gir deg tillatelse.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det er helt riktig. De som har kjørt opp til klasse B med automatgir får påført kode 78 i førerkortet. Førerretten er da begrenset til kjøretøy med automatgir, forteller politioverbetjent Kjetil Midtkandal i UP til Dinside.

Faktisk er forholdet å anse som kjøring uten gyldig førerkort, ifølge vegtrafikkloven (ekstern lenke). Du kan derfor risikere bot, om du blitt tatt. Botens størrelse vil imidlertid fastsettes av politidistriktet du befinner deg i, skal vi tro Midtkandal.

Ifølge Statens vegvesen kan man i verste fall miste førerkortet. Det du også må tenke på, er at ved et uhell eller ulykke, risikerer du at forsikringsselskapet ditt ikke dekker skadene og du må betale det selv. Dermed kan det bli meget dyrt å kjøre med feil førerkort, om du veldig uheldig.

– Det vil være en konkret skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle. Det er derfor vanskelig å gi noe helt konkret svar for hvilke tilfeller som medfører førerkortbeslag, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Bjørntvedt i UP til Dinside.

– Det må i utgangspunktet være trafikkfarlige lovbrudd eller situasjoner som ligger til grunnlag for dette, forklarer hun.

TRENDY: Nær 100 prosent av alle nybiler blir levert med automatgir i 2021, som på Volvo XC40 Recharge. Samtidig er det stadig færre som tar førerkort som inkluderer manuelt gir. Foto: Øystein B. Fossum
TRENDY: Nær 100 prosent av alle nybiler blir levert med automatgir i 2021, som på Volvo XC40 Recharge. Samtidig er det stadig færre som tar førerkort som inkluderer manuelt gir. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

11 000 anmeldes

Dinside opplevde for kort tid siden en ung voksen, som trengte hjelp til å flytte en varebil (med manuelt gir) ut av en forholdsvis romslig lukeparkering.

Det viste seg at personen ikke visste hva som var clutchen på bilen eller hvordan denne fungerte. Om det forholder seg slik, skal det ikke så mye til for å havne i ulykka - bokstavelig talt.

UP stopper jevnlig førere som har feil førerkort eller manglende førerett. Hvert år blir om lag 11 000 førere politianmeldt for dette.

Men ifølge UP er det ikke noen negativ utvikling på området for dem som kun tar lappen på automatgir. Politietaten har dog ingen statistikk, men Kjetil Midtkandal det forekommer forholdsvis sjelden at personer med førerkort klasse B (78) kjører bil med manuelt gir.

- Nei. Det er i utgangspunktet ikke noe spesielt problem, slik vi ser eller opplever det, sier politioverbetjenten.

Verre med henger

Han opplyser at det vanligste er manglende førerett for tilhenger av «litt størrelse».

- Manglende førerett klasse BE straffes normalt med bøter på 5 500 kroner. Det forekommer også at det er førere som har førerkort utstedt utenfor EØS-området, som ikke lenger er gyldig etter at de har tatt fast bopel i Norge, forteller Midtkandal.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer