Motorsykkel

Kan bli strengere

Nedslående rapport om kontroller av motorsykler.

STØYER: Statens vegvesen har gjennomført kontroll av nærmere 1000 motorsykler i år. Foto: Brendt A Petersen / Shutterstock / NTB
STØYER: Statens vegvesen har gjennomført kontroll av nærmere 1000 motorsykler i år. Foto: Brendt A Petersen / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjorårets resultat etter kontroll av motorsykler var nedslående: 46 prosent av motorsyklene Statens vegvesen hadde kontrollert, hadde et støynivå over hva som er tillatt.

Rapporten fra årets kontroller viser liten grad av forbedring:

Av 957 kontrollerte motorsykler var det 404 som støyet for mye. Det tilsvarer 42 prosent av de kontrollerte. Faktisk hadde over to tredeler av de kontrollerte motorsyklene mangler.

- Antall reaksjoner fra denne type kontroller er dessverre altfor høyt, skriver Roy Harald Holm, Seksjonssjef Utekontroll, i Statens vegvesen.

Han forteller at de gjør løpende vurdering av å øke kontrollinnsats på kontroll av motorsykler og mopeder.

- Vi vurderer også om det er hensiktsmessig å innføre andre og strengere reaksjoner for denne type ulovligheter.

Kontroller gjennomført mellom 1. mars og 21. august 2022

MC Antall kontrollerte Antall med mangler Antall med mangler pga. støy
Norge957684404

Nederst i saken kan du se oversikt over manglene.

Har satt opp støyradarer

I flere byer i Frankrike er det satt opp støyradarer - etter at støy fra biler og motorsykler er blitt et helseproblem for innbyggerne - som fanger opp desibelnivået på kjøretøyet, identifiserer kjøretøyet lyden kommer fra og sender automatisk bot i posten.

Da DinSide snakket med Statens vegvesen i fjor, fortalte overingeniør Kjersti Espeland at de har ingen planer om å innføre dette langs norske riksveier.

- Når Statens vegvesen gjennomfører utekontroll, er støy en av flere ting vi sjekker. I hovedsak baseres det på en vurdering av støybildet fra kjøretøyet i bruk. Kontrollen omfatter også om eksosanlegget har riktig merking i henhold til godkjenning. Vi ser også etter om det er montert et uoriginalt eksosanlegg uten støydemping eller med minimal støydemping, uttalte hun den gang.

Statens vegvesen bekrefter overfor DinSide at statusen på innføring av støyradar fortsatt er den samme i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer