Elbil i kulde

Kan få rekkevidde-sjokk

Det er kuldegrader om natta over hele landet og elbileiere opplever at bilen går mye kortere. Her er seks triks som gjør at du mister minst mulig rekkevidde.

UNNGÅ KULDESJOKK: Å kjøre elektrisk bil gjennom en barsk, norsk vinter er ikke noe problem. Du må bare være klar over noen begrensninger, som at rekkevidde reduseres betydelig i forhold til det produsenten oppgir. Foto: Mirva Kakko
UNNGÅ KULDESJOKK: Å kjøre elektrisk bil gjennom en barsk, norsk vinter er ikke noe problem. Du må bare være klar over noen begrensninger, som at rekkevidde reduseres betydelig i forhold til det produsenten oppgir. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For erfarne elbileiere kommer det ikke som noen overraskelse at rekkevidda blir mye kortere i kulde enn på en varm sommerdag, men for mange nye eiere kan det komme som et lite sjokk å oppdage hvor mye kortere rekkevidda blir når gradestokken kryper under null.

Dagbladets vintertester av elektriske biler viser dette tydelig. I minus ni grader droppet rekkevidda til Kia e-Soul fra oppgitte 452 kilometer til 319 kilometer. Audi e-tron, som var oppgitt til 431 kilometer, klarte ikke mer enn 304 kilometer før batteriet var tomt.

Da vi testet Tesla Model S under en lang kjøretur i temperaturer som svingte mellom minus 6 og minus 19 grader, klarte ikke bilen mer enn 391 kilometer. Oppgitt rekkevidde var 639 kilometer.

Dette er årsaken

Kuldegrader og elektriske biler er i utgangspunktet en dårlig kombinasjon. Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt 25-30 plussgrader.

Årsaken til at du mister rekkevidde, er at den innvendige motstanden i batteriet øker. Forskere ved Sintef i Trondheim anslår at motstanden kan dobles når temperaturen synker fra +20 til -20 grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer