Bilsikkerhet

- Kan føre til alvorlige skader

En liten feil med bilbelte kan gjøre stor skade, advarer forsikringsselskap.

BILBELTE: Beltet skal strammes godt, og ligge ned på hoften. Foto: Shutterstock / NTB
BILBELTE: Beltet skal strammes godt, og ligge ned på hoften. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir neppe alene på norske veier om du skal på bilferie i sommer. Fremtind som er forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, har nylig gjort en undersøkelse utført av Respons Analyse. Her kommer det fram at omtrent én av fire nordmenn skal på bilferie i Norge denne sommeren.

Dette tilsvarer rundt én million biler på norske veier. Det skriver Fremtind i en pressemelding.

- Sommeren er vanligvis høysesong for alvorlige trafikkulykker, og det stiller høyere krav til oss som sjåfører. Ta deg tid til å sjekke at bilbeltene sitter som de skal før dere kjører, og sikre at det ikke er løse gjenstander i bilen. Det kan redde liv, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

- Mange plasserer bilbelte feil på kroppen. Det kan føre til alvorlige skader og dødsfall ved en bilulykke, sier assisterende havariinspektør ved Statens havarikommisjon Trond Boye Hansen i pressemeldingen.

Hansen har forsket på årsaker til trafikkulykker i flere år, og har tidligere vært paramedisiner og ulykkesgransker ved Ullevål sykehus. Han mener at altfor mange ikke er klar over at belteføring, sittestilling og klær kan skape livsfarlige situasjoner.

Å for eksempel ha hoftebeltet over en genser, kan gjøre stor skade i en kollisjon.

- En mulighet er å ta beltet under genseren. Det skal strammes godt, og ligge ned på hoften. Er beltet for høyt oppe på magen, kan det føre til alvorlige skader i buken dersom bilen krasjer, sier forklarer havariinspektøren.

Lar du denne være igjen i håret når du skal ut å kjøre bil? Det vil du neppe gjøre igjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Paisley.Rileyyy / TikTok. Vis mer

Kan komme flygende

Tidligere i år skrev DinSide om viktigheten av å sikre løse gjenstander i bilen. Dette gjelder også handleposene som er fort gjort å plassere i baksetet av bilen. Dette er noe man aldri bør gjøre.

- I ytterste konsekvens kan tunge matvarer komme flygende ved en bråbrems eller ved en kollisjon. Resultatet kan være alvorlige skader på de som sitter i bilen dersom de blir truffet, uttalte rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF til DinSide.

Om vi forutsetter at en melkekartong inneholder to liter melk, vil den totalt veie 2060 gram. For enkelthets skyld tar vi utgangspunkt i at den veier 2 kilo.

I 80 kilometer i timen vil den da «veie» 50 kilo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer