Vinterdekk

Kan fortsatt brukes i Norge

Etter å ha studert det nye regelverket for vinterdekk som nå innføres i Tyskland, er konklusjonen til Statens vegvesen at dekk merket M+S fortsatt vil være tillatt i Norge.

IKKE FORBUD: Vinterdekk som er merket M+S blir forbudt i Tyskland fra oktober. I Norge kan du imidlertid fortsatt kjøre på disse, sier Statens vegvesen etter å ha studert de nye, tyske reglene. Foto: Rune Korsvoll
IKKE FORBUD: Vinterdekk som er merket M+S blir forbudt i Tyskland fra oktober. I Norge kan du imidlertid fortsatt kjøre på disse, sier Statens vegvesen etter å ha studert de nye, tyske reglene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere ble vinterdekk og såkalte helårsdekk ofte merket med symbolet M+S, som står for «Mud and Snow». Dekk med slik merking ble produsert i Europa fram til slutten av 2017. Etter det er vinterdekk merket med det såkalte «3PMSF eller alpesymbolet», som viser et fjell med tre tagger og et snøfnugg.

I Tyskland har myndighetene bestemt at vinterdekk som bare er M+S-merket ikke lenger er tillatt å bruke på personbiler fra oktober i år. Da er det krav om at alle vinterdekk skal være merket med dette alpesymbolet eller både alpesymbolet og M+S.

Trenger du nye dekk? Sjekk ut utvalget til Dekk.eu (annonselenke)

I Norge ble det allerede i 2020 innført et påbud om at alle tunge kjøretøyer må ha dekk med alpesymbol på drivende og styrende aksler. Ifølge dekkprodusenter vi har snakket med har slike dekk en gummiblanding og andre egenskaper som er spesielt egnet for veier med mye snø og is.

Tillatt i Norge

Statens vegvesen har sett på det nye, tyske regelverket og konkluderer med at det fortsatt vil være tillat for personbiler i Norge å kjøre med dekk som er M+S-merket:

FOR SNØ G IS: Vinterdekk med dette alpesymbolet av et fjell med tre topper og et snøfnugg på siden, er spesielt egnet for kjøring på norske veier med snø og is, ifølge dekkprodusentene. Foto: Rune Korsvoll
FOR SNØ G IS: Vinterdekk med dette alpesymbolet av et fjell med tre topper og et snøfnugg på siden, er spesielt egnet for kjøring på norske veier med snø og is, ifølge dekkprodusentene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- De nye reglene i Tyskland er nasjonale bestemmelser og overgangsordning i forbindelse med krav om dekk med alpesymbolet brukt om vinteren. Norske krav til vinterdekk er gitt i forskrift om bruk av kjøretøy § 1-4 i Lovdata.

- Vi har også informasjon om krav til dekk på våre nettsider: Krav til dekk | Statens vegvesen. Vi understreker at det ikke er vedtatt noen endringer i våre dekkbestemmelser. Det er altså ikke vedtatt noe forbud mot bruk av M+S-dekk på personbiler i Norge, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen til DinSide.

Han forteller at det heller ikke er krav til bruk av vinterdekk i det norske regelverket, bare at bilen til enhver tid skal være skodd for de kjøreforholdene som er på veien.

Best på snø og is

Siden det er en stund siden dekk med M+S-merking ble produsert, har de aller fleste i Norge allerede dekk som er merket med alpesymbolet med et fjell med tre tagger og et snøfnugg på bilen. Mange dekk har både dette og M+S-merket.

- Hvor mange som fortsatt har rene M+S-dekk på bilen, vet vi ikke. Disse har blant annet vært vanlige i en del dimensjoner som passer på litt større amerikanske biler. I tillegg er de vanlige å bruke på tilhengere. For norske veier med mye snø og is, anbefaler vi uansett dekk med alpemerket, sier produktsjef Knut Knudsen i Continental.