Mitsubishi Outlander PHEV i test

- Kan gå tre måneder på bare strøm

En diskret ansiktsløftning akkompagneres av en mer omfattende teknologisk oppgradering.

OPPGRADERT: Utvendig trengs et trenet øye for å se endringene som er gjort, men under skallet er mye nytt - den ladbare Outlanderen PHEV 2019-modell har blant annet ny motor, og merkbart bedre kjøreegenskaper. Foto: Knut Moberg
OPPGRADERT: Utvendig trengs et trenet øye for å se endringene som er gjort, men under skallet er mye nytt - den ladbare Outlanderen PHEV 2019-modell har blant annet ny motor, og merkbart bedre kjøreegenskaper. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilen vi har testkjørt er den oppgraderte 2019-modellen av Mitsubishi Outlander, som har vært en formidabel suksess her hjemme siden den ble lansert som ladbar hybrid høsten 2013. Den var da verdens første ladbare SUV, og vi kalte den en genistrek etter vår første test.

Når er det så den kan gå tre måneder på bare strøm? Jo, forutsatt at den over lengre tid bare brukes over kortere avstander - typisk rundt tre mil - ved pendling, for eksempel, vil Outlander PHEV kunne drives kun av elmotorene. Dette gjelder nå også om vinteren, forutsatt at bilen er ladet og oppvarmet under lading.

Hvis dette har pågått i 89 dager uten bruk av bensinmotoren, vil en varselbeskjed fortelle at bensinmotoren må startes opp og tanknivået verifiseres, dette av tekniske årsaker.

OPPGRADERT: Vi satt svært godt i den fornyede Outlanderen - de nye setene gir bedre støtte, og leveres med skinn i diamantsøm om man ønsker det. (S-Edition i Norge). Foto: Knut Moberg
OPPGRADERT: Vi satt svært godt i den fornyede Outlanderen - de nye setene gir bedre støtte, og leveres med skinn i diamantsøm om man ønsker det. (S-Edition i Norge). Foto: Knut Moberg Vis mer

Så sent som i fjor vinter fikk Outlanderen en del forbedringer som gjorde den fortsatt aktuell og takket være den ladbare versjonen, PHEV, har den ligget helt oppe i toppen av salgsstatistikken i lang tid, i konkurranse med den ikke-ladbare hybriden Toyota RAV4.

I mars passerte bilen 150.000 solgte eksemplarer globalt, og Outlander PHEV har vært den mest solgte ladbare hybriden i Norge de siste fire årene. Totalt er hele 15.000 biler blitt solgt her i landet og i 2017 var Norge det neststørste markedet for bilen etter Storbritannia.

Ansiktsløft - såvidt

Som vi skal se, de viktigste endringene er under skallet, men Mitsubishi benytter samtidig anledningen til å gi den relativt store SUV-en en liten ansiktsløftning. Det gir seg utslag i en litt bredere grill, rektangulær innramming av tåkelysene, full-LED hovedlys, og noen nydesignede, 18-tommers lettmetallfelger. 18-tommer er nå standard.

2018 MOT 2019: Plassert ved siden av hverandre, vises den forsiktige utviklingen i fronten: Litt endring på grill og fanger, nye full-LED-lykter og firkantet tåkeløs-innramming. Det som ikke synes, er at bilen til høyre i bildet er mye bedre å kjøre ... Foto: Knut Moberg
2018 MOT 2019: Plassert ved siden av hverandre, vises den forsiktige utviklingen i fronten: Litt endring på grill og fanger, nye full-LED-lykter og firkantet tåkeløs-innramming. Det som ikke synes, er at bilen til høyre i bildet er mye bedre å kjøre ... Foto: Knut Moberg Vis mer

I interiøret konstaterer vi at setene er nye og forbedret, og tilgjengelige med et mer høyverdig skinntrekk. Førermiljøet ser mer eller mindre ut som før, og er stort sett brukervennlig selv om noen knapper kunne vært mer logisk plassert. Du velger kjøremodus via en ny vippebryter i konsollen.

Plassforholdene er selvsagt ikke endret og er fortsatt gode - plassen i baksetet er utmerket også for velvoksne personer. Bagasjerommet er derimot litt under snittet i klassen, men greit nok for de fleste.

Det spesielle med Outlander PHEV i forhold til de fleste andre ladbare hybrider, er at den har en grunnkonstruksjon som elbil, med bensinmotor som supplement. Dermed har den heller ingen tradisjonell girkasse, men en elektrisk bryter - tilfeldigvis formet som en girspak, som gir elektronikken beskjed om å la bilen kjøre rett frem, rygge eller stå parkert.

MER HØYVERDIG: Vi har tidligere kritisert Mitsubishi for laber kvalitetsopplevelse i interiøret, men Outlander er nå helt på høyden slik sett. Foto: Knut Moberg
MER HØYVERDIG: Vi har tidligere kritisert Mitsubishi for laber kvalitetsopplevelse i interiøret, men Outlander er nå helt på høyden slik sett. Foto: Knut Moberg Vis mer

En elektrisk motor bak og en elektrisk motor foran kjører normalt bilen, mens en bensinmotor lader fremdriftsbatteriet når det trengs. Bensinmotoren kan også kjøre bilen sammen med de elektriske motorene. Batteriet kan dessuten lades opp med strøm fra lysnettet (230 V) eller med hurtiglading (ChaDEmo). Sistnevnte tar omtrent 30 minutter fra tomt batteri til 80 prosent av fullt batteri.

Justerte forbrukstall

Forbruks- og utslippstallene er justert i henhold til den nye kjøresyklusen WLTP, som er innført og etterhvert vil gjøre mange biler langt dyrere. Foreløpig gir det ikke store utslag på Outlander PHEV, mens dieselmodellen risikerer å bli nærmest umulig å selge.

I henhold til WLTP-normen er nå rekkevidde på bare strøm 45 kilometer, mens oppgitt forbruk er 0,2 liter per mil. Det forutsetter selvsagt, som for alle ladbare hybrider, at du har et kjøremønster med hovedsakelig begrenset kjørelengde og langturer mer unntaksvis. Dessuten, at du gidder å lade den så sant det er mulig.

2-liters bensinmotoren som var den fossile kjernen i bilen til nå, er her byttet ut med en større på 2,4 liter – et sjeldent eksempel på «upsizing» i bilindustrien. Den yter 135 hester og 211 newtonmeter mot henholdsvis 121 og 190 for forgjengeren.

Større batteri

Kapasiteten på batteripakken er økt med 15 prosent ved at man bruker flere celler, og er nå på 13,8 kWt. Ytelsen er også opp 10 prosent, noe som også gjelder generatoren og den bakre elmotoren.

Firehjulsdriftssystemet, som er spesifikt for Outlander PHEV, har fått flere innstillingsmuligheter. Systemet, som kalles S-AWC da det henter tekniske elementer utviklet for høyytelsesbilen Lancer Evo i sin tid, har hittil hatt de to innstillingene Normal og 4WD Lock.

Nå er antall valgmuligheter doblet med innstillingene Sport Mode og Snow Mode. Førstnevnte gir bedre respons og en mer direkte kjørefølelse, noe vi tidligere har savnet i denne bilen, selv etter forbedringene vinteren 2017.

Under testkjøringen ble denne aktivert på noen mer krevende fjellvei-strekninger, og bilen endrer faktisk karakter i langt større grad enn vi forventet. Plutselig er Outlanderen mye mer underholdende å kjøre og føles mindre tung.

MER KREVENDE: Eksempel på føreforhold der det passer å velge den nye -«Snow Mode»-innstillingen. Foto: Knut Moberg
MER KREVENDE: Eksempel på føreforhold der det passer å velge den nye -«Snow Mode»-innstillingen. Foto: Knut Moberg Vis mer

Snow Mode optimaliserer logisk nok veigrepet på glatt føre, for sikrere fremdrift under vanskelige kjøreforhold. Denne ble aktivert under forseringen av et gjørmete parti, og viste der sin effektivitet.

Forbedret kjøreopplevelse

Fra start var det klart at bilen er blitt forbedret i dybden. Summen av endringene, som på papiret ikke fremstår som veldig omfattende, har så avgjort gitt resultater. Selvsagt utretter selv ikke flinke japanske ingeniører mirakler, og bilen oppleves fortsatt tung, samtidig som tyngdepunktet ligger relativt høyt.

Men samtidig som kjørekomforten er blitt bevart, og faktisk til og med forbedret når det gjelder evnen til å filtrere bort små ujevnheter i veibanen, merker man raskt to vesentlige forbedringer:

Den første er støynivået, og det andre er forbedrede kjøreegenskaper. Også uten å velge Sport-innstillingen er disse skjerpet, og bilen henger seg mindre enn før over forhjulene ved svingkombinasjoner. Den gir også mindre lastvekselreaksjoner ved kraftige retningsendringer.

MER DYNAMISK: På slike veier trives Outlander PHEV godt, og gir en merkbart bedre kjøreopplevelse enn før. Foto: Produsenten
MER DYNAMISK: På slike veier trives Outlander PHEV godt, og gir en merkbart bedre kjøreopplevelse enn før. Foto: Produsenten Vis mer

Den nye 2,4-liters bensinmotoren bruker Atkinson-syklus når det er ønskelig, noe som er vanlig blant hybrider.

(Atkinson-prinsippet går ut på at inntaksventilene stenges sent i syklusen og forsinker kompresjonen hvorav mindre varmetap og mer effektiv forbrenning).

Mindre mas

Dette sammen med at bakre elmotor har fått en anelse mer effekt, og dermed gir bensinmotoren mer støtte i lavere til midtre register, gir mer trekkraft under mellomregisteret og merkbart mindre masete motorstøy under kraftig akselerasjon. Dette var tidligere et av ankepunktene mot bilen, og noe også kunder har meldt inn at de ønsket forbedret.

TØFFERE HEKK: Med den større takspoileren og det diffuser-aktige nedre partiet, har bakenden av bilen fått et snev av dynamikk ved seg. Foto: Knut Moberg
TØFFERE HEKK: Med den større takspoileren og det diffuser-aktige nedre partiet, har bakenden av bilen fått et snev av dynamikk ved seg. Foto: Knut Moberg Vis mer

Holder man gassen i bånn, for eksempel på motorvei, slik vi prøvde, vil fortsatt motoren legge seg på jevnt høyt turtall og dure - den har jo ingen girtrinn å forholde seg til - men det oppleves en god del mindre fremtredende enn før.

Vi hadde anledning til å kjøre en runde på landevei med 2018-modellen og deretter samme runde med 2019-modellen. Da ble forskjellene svært tydelige. De som kjøper neste års Outlander, vil få med en merkbart bedre bil å gjøre.

GOD PLASS: TIl tross for et litt høyt gulv, er det godt med plass også til voksne her bak, med god klaring frem til forsetene og til taket. Foto: Knut Moberg
GOD PLASS: TIl tross for et litt høyt gulv, er det godt med plass også til voksne her bak, med god klaring frem til forsetene og til taket. Foto: Knut Moberg Vis mer

Prisene stiger moderat. Med full utstyrspakke som S-Edition koster 2019-modellen 504.900 kroner, mot 494.000 for forgjengeren. Innstegsmodellen, Invite, koster 429.900 kroner; Intense + 459.900 og Instyle+ kommer på 484.900 kroner. Importøren forteller at cirka 80 prosent av kundene velger et av de to øverste utstyrsnivåene.

Alt i alt er 2019-utgaven av Outlander PHEV altså ingen revolusjon, men en slik sum av små forbedringer at bilen fremstår helstøpt, betydelig bedre totalt og klar for å konkurrere effektivt i markedet noen år til.

Vi konkluderer derfor som tidligere, når Mitsubishi har vist sin vilje til å holde tritt med utviklingen og utføre de forbedringene kundene har ønsket: Tatt i betraktning hvor mye, og forbedret, bil man faktisk får for pengene, er Outlander PHEV fortsatt verdt sin femmer på terningen.

Testresultat

Mitsubishi Outlander PHEV 2019

En slik sum av små forbedringer at bilen fremstår som betydelig bedre.

Gode seter, fin kjørekomfort, forbedret kjøredynamikk, mye bil for pengene

Fortsatt merkbart tung, noen betjeningsdetaljer

Tekniske data:

MITSUBISHI OUTLANDER PHEV TEKNISKE DATA
Bensinmotor
Slagvolum:2360 ccm
Effekt - o/min:135 hk/4500
Dreiemoment - o/min:211 Nm/4500
Elmotorer
Effekt elmotor F:82 hk
Dreiemoment elmotor F:137 Nm
Effekt elmotor B:95 hk
Dreiemoment elmotor B:195 Nm
- Rekkevidde som elbil45 km
- Rekkevidde totalt880 km
Samlet effekt - system:202 hk
Hybridbatteri:Li-ion, 88 celler, 300 Volt
Kapasitet:13,8 kWt
0-100 km/t:10,5 sek.
Toppfart:170 km/t
Oppgitt forbruk:0,2 l/mil
Oppgitt CO2-utslipp:46 g/km
Oppgitt NOx-utslipp:3,3 mg/km
L/B/H:470/180/171 cm
Bagasjerom:453/1584 l
Tankvolum:45 l
Drevne hjul:4x4
Bakkeklaring:19 cm
Hjuldimensjon:225/55-18
Egenvekt:1880 kg
Tilhengervekt:1500 kg
Pris fra:429.900 kr
Pris - testbil:504.900 kr

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her

2019-modell oppdateringer

Drivlinje

 • Ny 2,4 liters bensinmotor på 135 HK
 • Generatorytelse økt 10%
 • Bakre elmotors ytelse økt 10% (fra 82 til 95 HK)
 • Batterikapasiteten er økt med 15% til 13,8 kWt
 • Batteriytelsen er økt 10%

Chassis

 • S-AWC (Super-All wheel control) 4WD systemet får to nye kjøreprogram; Sport Mode og Snow Mode
 • Høyere stivhet gjennom økt bruk av limteknologi strukturelt, i stedet for klassisk sveising
 • Re-kalibrerte hjuloppheng og kraftigere bremser
 • Kvikkere styrerespons

Design

 • Ny frontgrill, støtfanger, lyssystem (Bi-LED)
 • Ny takspoiler, støtfanger bak nedre del
 • Nye 18" lettmetallfelger
 • Ny kontur på forsetene
 • Nytt høykvalitets skinnseter med diamantsøm
 • Nye materialer innvendig

Egenskaper

 • Ytterligere lydisolering
 • Nytt instrumentpanel
 • Egne ventilasjonsdyser for baksetepassasjerer
 • V2X kompatibel - kan sende strøm tilbake til strømnettet via hurtigladerporten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer