Flere biler «drukner» om høsten

Kan gi enorme skader

Ekstreme regnskyll kan resultere i at mange biler «drukner». Høstløv som tetter vannkanaler kan koste bilen 20.000-50.000 kroner.

IKKE GJØR DETTE: Ikke kjør bilen i vann som er dypere enn 20 centimeter. Hvis du likevel må, så kjør sakte slik at du ikke ødelegger lykter, elektronikk og register. Foto: Rune Korsvoll
IKKE GJØR DETTE: Ikke kjør bilen i vann som er dypere enn 20 centimeter. Hvis du likevel må, så kjør sakte slik at du ikke ødelegger lykter, elektronikk og register. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Deler av Norge rammes i disse dager av uvær og store vannmengder - men høsten er generelt en årstid du bør passe på hvor du kjører.

Moderne biler liker dårlig vann - og bare lyktene på enkelte biler kan koste opptil 50.000 kroner å reparere, ifølge forsikringsselskapene.

- Nettbrett på fire hjul

- Du skal ikke ha overdreven forventning til bilens egenskaper i vann. Moderne biler er nesten som nettbrett på fire hjul. Alle vet hva som skjer hvis du legger et nettbrett i et badekar fylt med vann, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring til Dinside.

Han forteller at bilister kan oppleve å få store skader på bilene sine som følge av ekstreme regnskyll og flom.

I fjor hadde forsikringsselskapet flere saker hvor garasjeanlegg ble fylt av vann under ekstreme regnskyll og skader på parkerte biler på kaiområder, i forbindelse med springflo.

KOSTET 700.000: En Ford Focus RS til 700.000 kroner ble taksert som totalvrak to måneder etter at eieren hadde kjøpt den. Garasjen ble fylt av vann. Foto: If
KOSTET 700.000: En Ford Focus RS til 700.000 kroner ble taksert som totalvrak to måneder etter at eieren hadde kjøpt den. Garasjen ble fylt av vann. Foto: If Vis mer

- I tilfeller som dette gjelder det å være rask til å flytte bilen, sier Clementz, og legger til at de vanligste skadene likevel oppstår i situasjoner som det er enkelt for bilistene å forebygge.

Nye lykter til 50.000,-

- Moderne biler tåler dårlig å kjøre gjennom store vannansamlinger. Resultatet kan bli at bilen bråstopper og du står midt ute i dammen med vann til livet. Vi har sett at bare lyktene på enkelte biler koster 50.000 kroner å skifte, forteller informasjonssjefen.

Han sier dessuten at høstløv har en tendens til å legge seg i fordypningen i bakkant av panseret, og at dette kan tette igjen dreneringskanalene for vannet.

LØV GIR DYRE SKADER: Høstløv som tetter igjen vannkanaler, fører til at vann kan trenge inn i motorrom og ødelegge elektronikk for 20.000-50.000 kroner. Foto: Rune Korsvoll
LØV GIR DYRE SKADER: Høstløv som tetter igjen vannkanaler, fører til at vann kan trenge inn i motorrom og ødelegge elektronikk for 20.000-50.000 kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Det som skjer da, er at vannet finner andre veier, for eksempel inn i motorrommet, hvor det kan ødelegge styringsenheter for elektronikken. Det er dyrt, forklarer Clementz.

Ødelagt elektronikk

Han får støtte av kollega Bjarne Rysstad i Gjensidige. Også de ser tilfeller av saker der biler «drukner» i de voldsomme regnskyll, som er blitt mer vanlig den siste tiden:

Det er enklere enn du tror å skifte hjul. Sjekk filmen og følg sjekkpunktene i saken, så gjør du det bra og billig selv. Vis mer

- Det er ikke nødvendigvis slik at bilene blir helt oversvømte. De vanligste skadene kommer som følge av kjøring gjennom store basseng, med vann som har samlet seg på veier og gater. Ødelagt elektronikk koster fort 20.000-50.000 kroner å reparere. Mange biler får også vann i registeret, noe som kan føre til totalhavari. Det er ikke uvanlig at bilen må kondemneres, sier Rysstad.

Han oppfordrer til å ikke kjøre bilen i mer enn 20 centimeter dypt vann.

- Dersom du likevel må kjøre, kjør sakte. Får du motorstopp, så ikke prøv å starte bilen igjen. Det kan være registerreim eller kjede som er ødelagt, sier kommunikasjonssjefen, og legger til:

- I noen tilfeller med uforsiktighet kan det være snakk om avkorting i forsikringsutbetalingen.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 22. september 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer