Tilhenger i 100 km/t

Kan gi kraftig smell

I fjor ga myndighetene grønt lys for å kjøre i 100 km/t med tilhenger. Men, det gjelder bare noen få. Mange bilførere ryker på en saftig bot.

KJØRE I 100?: For å kunne kjøre i 100 km/t må tilhengeren inn til godkjenning hos Statens vegvesen. Den må blant annet ha EU-kontroll, dekk som ikke er eldre enn seks år og være bygget for så høy hastighet. Foto: Shutterstock
KJØRE I 100?: For å kunne kjøre i 100 km/t må tilhengeren inn til godkjenning hos Statens vegvesen. Den må blant annet ha EU-kontroll, dekk som ikke er eldre enn seks år og være bygget for så høy hastighet. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det mange som kjører tilhengerlass for ungdommene som skal flytte på hybel. Mange setter hengeren på bilen for å kvitte seg med kvist og kvast fra hagen.

De fleste har fått med seg at myndighetene i fjor økte den generelle fartsgrensen for bil med tilhenger til 80 km/t, med mulighet for å kjøre i 100 km/t der det er tillatt. Det ikke så mange har fått med seg er at dette bare gjelder noen få tilhengere. Det stilles nemlig en rekke krav både til hengeren og bilen som trekker for å kunne kjøre i 100.

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Røyk på 6 700 kroner

Den siste tida har vi snakket med to bileiere som har fått svi fordi de ikke har fått med seg de nye reglene. Begge måtte bøte med 6 700 kroner og prikker i førerkortet etter å ha blitt stoppet i 100 - i god tro ifølge dem selv.

For å kunne kjøre en tilhenger eller campingvogn i 100 km/t, kreves det en sertifisering av tilhengeren - såkalt Tempo 100-godkjenning som Samferdselsdepartementet kaller det. For å få denne sertifiseringen må tilhengeren godkjennes hos Statens vegvesen og tilfredsstille mange krav.

Må godkjennes

Dersom tilhengeren eller campingvogna er eldre enn fire år, må den ha en godkjent EU-kontroll før du kan bestille time for godkjenning. Tilhengere som har Tempo 100-godkjenning, må inn til EU-kontroll hvert andre år, på samme måte som personbiler.

Du må framlegge dokumentasjon fra fabrikanten om at tilhengeren er konstruert for å kunne kjøre i minst 100 km/t. Det kan blant annet betyr at den har bremser, støtdempere og eventuelt en kopling mellom henger og bil med stabilisator.

OGSÅ CAMPINGVOGN: De nye hastighetsreglene gjelder også for campingvogn dersom den er godkjent. Foto: Colourbox
OGSÅ CAMPINGVOGN: De nye hastighetsreglene gjelder også for campingvogn dersom den er godkjent. Foto: Colourbox Vis mer

Tilhengeren må ikke ha dekk som er eldre enn seks år med hastighetskode på 120 km/t eller mer.

Sjekk hengeren din her

Når tilhengeren er godkjent for Tempo 100, skal den ha et klistremerke bak som viser dette.

Bilen som skal trekke tilhengeren må være utstyrt med ABS-bremser. Bilen må i tillegg ha en totalvekt som ikke er høyere enn 3500 kilo.

Statens vegvesen har laget denne kalkulatoren, der du ved å legge inn registreringsnumrene kan finne ut om tilhengeren eller campingvogna din kan få Tempo 100-godkjenning og om bilen din kan brukes til å trekke den.

Saftige bøter

Dersom du ikke har en godkjenning for å kjøre i 100 km/t, kan du bare kjøre i 80 - også på motorveier med høyere tillatt hastighet.

Blir du tatt for å kjøre for fort med tilhenger, vanker det saftige bøter. Har du kjørt 25 km/t for fort på en strekning der fartsgrensen er 70 km/t eller høyere, koster det deg for eksempel 9 100 kroner og tre prikker i førerkortet. Har du kjørt over 35 km/t for fort, mister du førerkortet.

Bakgrunnen for at myndighetene har økt tillatt hastighet på tilhengere, er at stor forskjell i fart mellom biler med og uten tilhenger kan være farlig når det er mye trafikk på veiene. Det er derfor tenkt at de de nye Tempo 100-reglene skal bidra til å redusere den forskjellen. Da bør det bli mindre risiko for påkjøringer bakfra og langsomme forbikjøringer.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer