Varer i baksetet

- Kan gjøre stor skade

Ikke sett handleposene her.

Her bør du ikke plassere matvarene. I ytterste konsekvens kan nemlig tunge matvarer komme flygende ved en bråbrems eller ved en kollisjon. Video: Johannes Riise Undall / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje fort gjort å plassere handleposene i baksetet av bilen, men det burde du aldri gjøre.

- I ytterste konsekvens kan tunge matvarer komme flygende ved en bråbrems eller ved en kollisjon. Resultatet kan være alvorlige skader på de som sitter i bilen dersom de blir truffet, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

Om vi forutsetter at en melkekartong inneholder to liter melk, vil den totalt veie 2060 gram. For enkelthets skyld tar vi utgangspunkt i at den veier to kilo.

I 80 kilometer i timen vil den da «veie» 50 kilo.

Svendsen forklarer til DinSide at du bør sikre handleposene og legge dem i bagasjerommet.

- Mange biler har egne oppheng for handleposer. Om din bil har det, er det en god idé å bruke det, påpeker han.

Det er mange som er usikre på hvordan de skal sikre lasten i bilen sin.

- Selv små gjenstander kan gjøre stor skade dersom den kommer flygende gjennom luften etter en bråbrems eller dersom man er innblandet i en ulykke, sier Svendsen.

Han anbefaler derfor å pakke tunge ting så langt ned og fram som mulig i bagasjerommet. I tillegg bør du bruke stropper eller lastenett til å sikre bagasjen med.

Uskyldige gjenstander

- Om man har med Ipad eller telefonen i bilen bør det legges i et rom i bilen, f. eks hanskerom, når det ikke er i bruk. Tenk også på at selv ganske uskyldige gjenstander kan gjøre stor skade, forklarer Svendsen.

En Ipad som veier om lag en halv kilo ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen vil komme gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kilo.

-Det er med andre ord store krefter i sving, sier han.

Rådgiveren forklarer også at ei bok eller leker skal heller ikke ligge løst i bilen.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Sikker bil

Fagsjef for Trafikksikkerhet Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk forteller til DinSide at sikring av både last og personer i bilen er viktig hvis du først havner i en ulykke.

- En «ryddig» bil er ofte en sikker bil, sier han.

Johansen påpeker at de ikke er ute å kontrollerer dette, men kan anta at folk har det travelt og ikke tenker så mye på hvor de legger handleposene sine.

Fagsjefen han har ingen historier med handleposer men har sett en mobiltelefon sto fast i frontruta etter en kollisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer