Ukjent gebyr

Kan koste deg 4 500 i måneden

Somler du med å tegne forsikring på bruktbilen du nettopp har kjøpt, koster det deg 4 500 kroner i måneden.

UKJENT GEBYR: At du automatisk får krav om dagsbøter i posten dersom kjøretøyet ditt har vært uten forsikring i tre dager, er kanskje det minst kjente gebyret i trafikken. Foto: TFF
UKJENT GEBYR: At du automatisk får krav om dagsbøter i posten dersom kjøretøyet ditt har vært uten forsikring i tre dager, er kanskje det minst kjente gebyret i trafikken. Foto: TFF Vis mer
Publisert

Det er mange som ikke kjenner til dette gebyret som ble innført for tre år siden: Har du en personbil, varebil, campingbil, motorsykkel eller snøscooter som ikke er forsikret, koster det deg 150 kroner om dagen i dagsbøter.

Eller 4 500 kroner i måneden, altså 27 000 kroner dersom du venter et halvt år før du tegner forsikring. Kravet får du automatisk dersom kjøretøyet har vært uten forsikring i tre dager.

For moped, traktor og veterankjøretøyer er dagsboten 50 kroner. For buss og lastebil 250 kroner for hver dag kjøretøyet er uforsikret.

Det er det fortsatt mange som er. Ifølge tall fra Trafikkforsikringsforeningen er det akkurat nå over 27 000 uforsikrede kjøretøyer i Norge. Disse eierne kan med andre ord vente seg et krav i posten.

Kraftig nedgang

Nå skal det sies at dette tallet er langt lavere enn det var for bare tre år siden da Stortinget vedtok å innføre dagsbøtene for å motivere til å betale forsikringen.

I mange år var rundt tre prosent av kjøretøyene i Norge uforsikret. Det vil si at godt over 100.000 kjøretøyer kjørte rundt uten å ha den lovpålagte ansvarsforsikringen som skal dekke skadene på motparten dersom kjøretøyet var innblandet i en ulykke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.