Tilbakekalles:

Kan miste bremsekraften

Mer enn 500 000 biler fra Peugeot og Citroën må tilbake på verksted for å fikse en feil som kan før til bremsesvikt.

6000 i NORGE: I Norge er det rundt 6000 biler fra Peugeot og Citroën som må på verksted for å sjekke og eventuelt bytte registerreimen. Peugeot 208, 2008 (bildet) og 3008 er noen av de populære bilene som er berørt. Foto: Peugeot
6000 i NORGE: I Norge er det rundt 6000 biler fra Peugeot og Citroën som må på verksted for å sjekke og eventuelt bytte registerreimen. Peugeot 208, 2008 (bildet) og 3008 er noen av de populære bilene som er berørt. Foto: Peugeot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er problemer med registerreimen som gjør at over en halv million biler fra de franske bilfabrikkene kalles tilbake for å bli reparert. I Norge er rundt 6 000 biler berørt av feilen. Ifølge en talsperson for Peugeot og Citroën, er det en kjemisk prosess i motoroljen som kan påvirke reimen slik at feil på flere tekniske komponenter ikke kan utelukkes.

Mister bremsetrykket

Spesielt utsatt er servopumpen til bremsene, som drives av registerreimen. Denne sørger for at du får godt bremsetrykk når du trykker inn bremsepedalen.

Dersom servopumpen streiker, vil det føles som om du har mistet bremsene når du må foreta en oppbremsing. Trykker du svært hardt på pedalen, kan du likevel få noe bremsevirkning.

REGISTERREIMEN: En kjemisk prosess i motoroljen kan føre til at registerreimen blir ødelagt, noe som kan føre til at blant annet servopumpen til bremsene ikke fungerer. Foto: Foto: Car-Recalls.eu
REGISTERREIMEN: En kjemisk prosess i motoroljen kan føre til at registerreimen blir ødelagt, noe som kan føre til at blant annet servopumpen til bremsene ikke fungerer. Foto: Foto: Car-Recalls.eu Vis mer

De første problemene med registerreimen ble oppdaget i november. Det ble da satt i verk en tilbakekalling av Citroën C3 Picasso og C4 med 1,2 liters bensinmotor, produsert mellom 2013 og 2017.

Mange modeller berørt

Nå har franske myndigheter utvidet tilbakekallingen til også å omfatte Citroën Berlingo, C3 Picasso, C4 Cactus, C4 Picasso, C4, og Spacetourer/Jumpy.

Hos Peugeot er modellene 208, 2008, 3008, 308, 5008, 508, Partner, Traveller and Expert berørt. Her kan det også være snakk om at motoren plutselig stopper. Bilene det gjelder er produsert i perioden fra mai 2014 til august 2018.

6 000 biler i Norge

Informasjonssjef Stein Pettersen hos den norske importøren Bertel O Steen, forteller at utbedringene allerede er i gang på de norske bilene:

FLERE MODELLER: Både Citroën og Peugeot har flere modeller som er berørt. De fleste er produsert mellom 2014 og 2018. Foto: Citroën
FLERE MODELLER: Både Citroën og Peugeot har flere modeller som er berørt. De fleste er produsert mellom 2014 og 2018. Foto: Citroën Vis mer

- I Norge er rundt 6 000 biler av begge merker berørt av denne tilbakekallingen. Eierne får innkalling til sine forhandlere for å få utført de nødvendige utbedringene. Her handler det om å ta inn bilen og sjekke bredden på registerreimen. Dersom bredden er ok, så skal det kun oppdateres motorstyreenhet. Hvis reimen er for bred, skal man skifte både reim og ved behov vakuumpumpe og oljepumpe. Også her blir motorstyreenheten oppdatert, forklarer Pettersen, og legger til:

Bytter registerreim tidlig

- Vi startet med de første bilene allerede i midten av november. Til nå har vi utbedret rundt halvparten av de berørte bilene. Dette er gratis for kundene.

Også Opel-modellene Crossland X og Grandland X med 1,6 liters dieselmotor, som er produsert mellom mars 2017 og april 2018, kan være berørt av det samme problemet. I Tyskland sier en talsperson for fabrikken at registerreimen på biler som er berørt vil bli byttet etter fire år eller 60 000 kilometer for å være på den sikre siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer