Moped

Kan montere ekstra fjernlys

Samferdselsdepartementet åpner for at også mopeder og motorsykler kan montere ekstra fjernlys.

MER FJERNLYS: Nå er det lov mer flere, og sterkere lys. Foto: Kjell Wold/Statens vegvesen
MER FJERNLYS: Nå er det lov mer flere, og sterkere lys. Foto: Kjell Wold/Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Hittil har det vært en begrensning der en moped eller motorsykkel kan ha kun én eller to fjernlyslykter, avhengig av hvilken kjøretøygruppe det gjelder. Den maksimale lysstyrken har også vært begrenset til 480 lux.

Nå blir det mulig å både ha flere lys og større lysstyrke, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Skal gi bedre sikt

- Formålet er å gi førerne av disse kjøretøyene bedre sikt og samtidig bedre synligheten for disse kjøretøyene, sier seniorrådgiver Vegard Svendsen i Statens vegvesen.

Den 1. oktober 2018 ble en lignende regel for fjernlys på bil innført. Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder for fjernlys på bil.

Fjernlysene må monteres foran på kjøretøyet, på kantene av kjøretøyets gaffel, veltebøyle eller frontkåpe. Lyktene må være typegodkjente.

Vil også vurdere mer kjørelys

- Motorsyklistene har lenge ønsket seg bedre lys. De har også kommet med ønsker om en tilsvarende endring for kjørelys, da også disse er svært viktige for synligheten av motorsykler og mopeder. Det er jeg helt enig i. En slik endring vil imidlertid være mer krevende å gjennomføre som følge av internasjonalt regelverk. Derfor kommer endringen for fjernlys nå før sesongen begynner, og så vil vi vurdere nærmere muligheten for tilsvarende endringer i reglene for kjørelys for motorsykler og mopeder, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

- En endring av reglene for nærlys krever eventuelt en større prinsipiell gjennomgang av både det tekniske regelverket og trafikkreglene. Det er i tillegg mange trafikksikkerhetshensyn som skal balanseres. Det har derfor ikke vært aktuelt å gjøre noen endringer på dette nå, sier Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer