Jobbreiser

Kan nekte bilkjøring til Gardermoen

Statens reiseregulativ krever nå færre og grønnere jobbreiser - dette betyr det for deg.

TYPISK TRANSPORTETAPPE: En reise veldig mange på det sentrale Østlandet gjennomfører er til Gardermoen. Skal de nå kjøre bil til flyplassen, må de argumentere for at miljøvennlige alternativer tar for lang tid eller er uforholdsmessig dyre. Foto: NTB
TYPISK TRANSPORTETAPPE: En reise veldig mange på det sentrale Østlandet gjennomfører er til Gardermoen. Skal de nå kjøre bil til flyplassen, må de argumentere for at miljøvennlige alternativer tar for lang tid eller er uforholdsmessig dyre. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store deler av det private og offentlige arbeidslivet bruker statens reiseregulativ og satser for å bestemme ansattes godtgjørelse når de reiser i jobbsammenheng.

Nylig ble det enighet om de nye reiseavtalene som gjelder fra 2022, og der ble det tatt inn noen miljøkrav.

– Nå skal vi alltid, ut fra klimahensyn, vurdere nødvendigheten av en jobbreise før den foretas. Siden digitale møter, kurs og konferanser har blitt en del av den nye hverdagen, må vi anta at dette punktet vil redusere reisevirksomheten, sier økonomirådgiver Espen Øren i Simployer.

I tillegg skal jobbreisen foretas på hurtigste, rimeligste og mest miljøvennlige måte, så langt dette er forenlig med en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reisen.

– Kan føre til færre jobbreiser

I november krevde Unio, Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, at statens reiseregulativ i langt større grad måtte stimulere til både færre og grønnere jobbreiser, for å få ned klimautslippene.

Unio fikk gjennomslag for flere av sine krav i forhandlingene med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om endringer av reiseregulativet, som gjelder for jobbreiser både innenlands og utenlands.

– Dette betyr i realiteten at klima må vurderes i forbindelse med reiser i de ulike virksomhetene, og vil kunne føre til at antall reiser går ned, sier Ragnhild Lied, leder i Unio, til Dagsavisen.

FLYSETE-TRIKS: Slik får du bedre benplass på flyet. Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Tog framfor fly og bil

Simployer forklarer hva de nye reisereglene innebærer for arbeidstakere som ofte drar på jobbreiser:

Hvis reisen er nødvendig å gjennomføre, skal den altså etter en samlet vurdering foretas på den hurtigste, rimeligste og mest miljøvennlige måten.

– Dette betyr i praksis at det skal velges en miljøvennlig reisemåte hvis det ikke tar uforholdsmessig lenger tid enn å reise med bil. Det må også vurderes om tog skal velges framfor fly, sier Øren.

– Risikoen fra et miljømessig standpunkt, er imidlertid at tidsbruk alltid vil argumentere for å bruke bil og fly, fortsetter han.

Kan nekte bilkjøring til Gardermoen

En reise veldig mange på det sentrale Østlandet gjennomfører, er til Oslo Lufthavn Gardermoen, og det er stort sett gode kollektivtilbud til hovedflyplassen.

Skal du nå kunne kjøre bil til Gardermoen, må du argumentere for at miljøvennlige alternativer tar for lang tid eller er uforholdsmessig dyre. Det vi ikke kan si sikkert er hvor mye miljø skal vektes, for dette vil være opp til hver enkelt virksomhet å vurdere, ifølge Simployer.

Og skal du først benytte bil til jobbreise, skal du undersøke muligheten for samkjøring med andre arbeidstakere som skal på samme oppdrag.

– Om denne vurderingen må dokumenteres på noen måte, sier ikke avtalen noe om, forteller Øren.

LIVSFARLIG: I nesten 90 km/t velger sjåføren å kjøre forbi midt i en sving. Video: UP Vis mer

Uproblematisk å fly utenlands, men...

De som følger reglene i statens særavtaler er forpliktet til å gjøre vurderingene over før hver enkelt jobbreise.

Når det gjelder jobbreiser til utlandet, vil det på selve reisen fra Norge stort sett være uproblematisk å ta fly. Men ved ankomst vil det igjen bli en vurdering av om arbeidstakeren skal leie bil eller reise kollektivt, skriver Simployer.

For de med mange jobbreiser, vil det være lettere å argumentere for bil som transportmiddel, i hvert fall hvis oppdragene ikke er konsentrert i en bestemt by med godt kollektivtilbud, står det videre.

Hvis det i tillegg er nødvendig og påkrevd å ha med seg mye utstyr på jobbreisen, vil det stort sett også være mest hensiktsmessig å bruke bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer