Advarer mot solkrem på bil

- Kan ødelegge lakken permanent

Enten må du leve med skjolder, mye jobb eller at tusenlappene flyr.

SKADER PÅ LAKKEN: Solkrem kan trenge gjennom lakken og gjøre permanente skader, advares det om. Illistrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKADER PÅ LAKKEN: Solkrem kan trenge gjennom lakken og gjøre permanente skader, advares det om. Illistrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det har vært en fantastisk forsommer i store deler av landet i år. Flere steder har det vært dager med temperaturer langt over 20 grader, kun avbrutt av det som har vært nær tropenetter.

I nok et år preget av coronapandemi og reisekarantene har ikke det vært feil - å sole seg på stranda har man like godt kunnet gjøre her hjemme, som i Syden.

Det mange imidlertid ikke er klar over, er at solkremen de da har benyttet kan ha satt varige merker på mer enn kroppen. Ifølge en tysk undersøkelse fra 2013, bestilt av TV-kanalen NDR (forbruker) og bladet Markt, kan nemlig solkrem permanent skade lakken på biler.

«Hvis du tar på bilen med solkrem på hendene, kan solkremen gå inn i lakken når temperaturen er høy, og den kan da bare fjernes ved å lakke bilen på nytt», heter det i testen.

Testen ble gjennomført i temperaturer mellom 70 og 80 grader, siden det kan være naturlig for en mørk bil som står i sola. Den viste at solkrem trenger gjennom malinga, før den sveller og utviklet seg til tykke rynker på overflaten av lakken.

Advarer

Også NAFs søsterorganisasjon i Danmark, FDM (Forenede Danske Motorejere), advarer nå mot solkrem på billakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer