Advarer mot solkrem på bil

- Kan ødelegge lakken permanent

Enten må du leve med skjolder, mye jobb eller at tusenlappene flyr.

SKADER PÅ LAKKEN: Solkrem kan trenge gjennom lakken og gjøre permanente skader, advares det om. Illistrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKADER PÅ LAKKEN: Solkrem kan trenge gjennom lakken og gjøre permanente skader, advares det om. Illistrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det har vært en fantastisk forsommer i store deler av landet i år. Flere steder har det vært dager med temperaturer langt over 20 grader, kun avbrutt av det som har vært nær tropenetter.

I nok et år preget av coronapandemi og reisekarantene har ikke det vært feil - å sole seg på stranda har man like godt kunnet gjøre her hjemme, som i Syden.

LAKK: Svevestøv i trafikken kan lage små rustflekken i lakken din. Slik blir du kvitt dem! Video: Bjørn Eirik Loftås. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Det mange imidlertid ikke er klar over, er at solkremen de da har benyttet kan ha satt varige merker på mer enn kroppen. Ifølge en tysk undersøkelse fra 2013, bestilt av TV-kanalen NDR (forbruker) og bladet Markt, kan nemlig solkrem permanent skade lakken på biler.

«Hvis du tar på bilen med solkrem på hendene, kan solkremen gå inn i lakken når temperaturen er høy, og den kan da bare fjernes ved å lakke bilen på nytt», heter det i testen.

Testen ble gjennomført i temperaturer mellom 70 og 80 grader, siden det kan være naturlig for en mørk bil som står i sola. Den viste at solkrem trenger gjennom malinga, før den sveller og utviklet seg til tykke rynker på overflaten av lakken.

Advarer

Også NAFs søsterorganisasjon i Danmark, FDM (Forenede Danske Motorejere), advarer nå mot solkrem på billakken.

– Solkremen trekker inn i lakken og jo lenger den får lov til å sitte, og jo kraftigere solen er, jo vanskeligere blir det å få den av. Så jo raskere man er til å få det vekk, jo bedre, sier teknisk konsulent Peter Sahl i FDM til BT.

Han anbefaler derfor at du reagerer kjapt og bruker et fint poleringsmiddel med slipestoff, samt en mikrofiberklut, for å fjerne solkremen fra billakken.

– Etter at du har brukt det, bør du sørge for at bilen får ny beskyttelse i form av voks eller lakkforsegling, oppfordrer Sahl ifølge BT.

– Går ikke på garantien

Overfor Dinside bekrefter kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, at solkrem kan skade lakken på bilen.

– Verst blir det i varmen, og solkrem og varme er en naturlig kombinasjon. Solkremen trekker ned i lakken og gir flekker som er vanskelige å fjerne. Derfor er det lurt å være litt bevisst for å unngå kjedelig misfarging i lakken, sier han.

- Unngå å søle solkrem på bilen. Unngå dessuten å ta på lakkflatene, særlig rett etter at du har smurt deg. Faktisk kan det bli merker selv en stund etter at du har smurt deg, så det kan være lurt å vaske hendene eller bruke håndsprit før du åpner bildørene etter en dag på stranda.

Hvordan står bilgarantien seg mot skjolder i lakken, på grunn av solkrem?

– Det regnes nok som ytre påvirkning, og går derfor ikke på garantien.

Anbefaler å beskytte lakken

Bilpleier Bjørn-Aage Bredal, produkt- og markedssjef i Garasjetid og tidligere kjent som «Bilpleiekongen», anbefaler spesielt to ting for å forhindre skader på billakken.

Bilpleier Bjørn-Aage Bredal er markedssjef i Garasjetid. Foto: Garasjetid
Bilpleier Bjørn-Aage Bredal er markedssjef i Garasjetid. Foto: Garasjetid Vis mer

– Det beste tipset er å være flink med hurtigforsegling. Det beskyttende laget i solkremen inneholder diverse kjemikalier som i verste fall kan lage varig skade i lakken. Det er som etsemerkene lakken får om du ikke skyller av såpa etter vask. Du kan imidlertid få dem polert bort.

– God voks beskytter også bra, og hurtigvoks tar heller ikke mye tid. Bruk dette ved hver andre eller tredje vask. Det gjør det også lettere å holde bilen rein. Da får dessuten vannet perleeffekt på lakken når den blir våt. Det beskytter også mot solkrem og annet du har på fingrene, anbefaler Bredal.

Denne saken er blitt publisert på Dinside.no ved en tidligere anledning og er nå trukket frem for nye og gamle lesere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer