Mitsubishi kaller tilbake

Kan plutselig bråbremse

Mitsubishi kaller nå tilbake over 200 000 biler med en feil som gjør at de plutselig kan bråbremse uten grunn. I Norge må rundt 18 000 biler på verksted.

NORSK BESTSELGER: En av Norges mest populære biler gjennom flere år, Mitsubishi Outlander, må tilbake på verksted for å fikse en mulig feil. Bilen kan plutselig bråbremse uten grunn. Foto: Jamieson Pothecary
NORSK BESTSELGER: En av Norges mest populære biler gjennom flere år, Mitsubishi Outlander, må tilbake på verksted for å fikse en mulig feil. Bilen kan plutselig bråbremse uten grunn. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbakekallingen gjelder SUV-ene ASX, Eclipse Cross, Eclipse Cross ladbar hybrid, Outlander og Outlander ladbar hybrid av forskjellige årsmodeller, ifølge car-recalls.eu.

Mitsubishi Outlander har i flere år vært en av Norges mest solgte biler, først og fremst som ladbar hybrid.

I 2016 var den nummer to på registreringsstatistikken etter VW Golf. På de fem årene fram til og med 2020, da Outlander ble kuttet fra programmet i Europa, ble det solgt 22 590 biler i Norge gjennom det offisielle forhandlernettet.

I tillegg ble det i den samme perioden bruktimportert over 7600 biler.

Ser spøkelser

Etter at Outlander ble tatt ut av programmet i Norge, er det nå Eclipse Cross ladbar hybrid som er Mitsubishis bestselger her hjemme.

DATA-FEIL: Datamaskinen i bilen tolker bildene fra kameraet foran på bilen feil, og tror at en kollisjon er nær forestående. Foto: Mitsubishi
DATA-FEIL: Datamaskinen i bilen tolker bildene fra kameraet foran på bilen feil, og tror at en kollisjon er nær forestående. Foto: Mitsubishi Vis mer

Problemet som kan oppstå er at det såkalte antikollisjonssystemet (Forward Collision Mittigation) smeller på bremsene uten grunn. Systemet har blant annet et kamera som «ser» det som skjer foran bilen under kjøring. Datamaskinen i bilen kan tolke bildene fra dette kameraet feil.

Dermed aktiveres full oppbremsing for å unngå å kjøre på det maskinen tror er en annen bil eller fotgjenger, uten at det er hindringer i veien. Dette øker faren for ulykker, blant annet påkjørsler bakfra.

17 989 biler på verksted

Modellene som kan ha denne feilen er Mitsubishi ASX av årsmodell 2018 til og med 2020, Eclipse Cross årsmodell 2017 til og med 2021, samt Outlander ladbar hybrid årsmodell 2017 til og med 2020.

NY FAVORITT: Etter at Outlander ble tatt ut av programmet i Norge i fjor, er Eclipse Cross ladbar hybrid blitt den nye bestselgeren til Mitsubishi. Også noen av disse må tilbake på verksted.Foto: Mitsubishi
NY FAVORITT: Etter at Outlander ble tatt ut av programmet i Norge i fjor, er Eclipse Cross ladbar hybrid blitt den nye bestselgeren til Mitsubishi. Også noen av disse må tilbake på verksted.Foto: Mitsubishi Vis mer

Hans-Petter Aalmo er PR- og markedsdirektør hos den norske Mitsubishi-importøren. Han forteller at 17 989 biler må tilbake på verksted:

- Vi har ingen rapporterte tilfeller av uprovosert oppbremsing i Norge. Det som skjer er at dataprogrammene i bilene blir oppdatert for å forhindre at feil oppstår. De berørte kundene har fått brev i posten og oppdateringen er selvfølgelig gratis, sier Aamo, som legger til at dette også gjelder eiere av bruktimporterte biler utenfor deres system.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer