Porsche Taycan tilbakekalles

Kan plutselig stoppe

Elbilen Taycan kan plutselig stoppe under kjøring. Porsche er i ferd med å starte en av sine største tilbakekallinger av biler.

MANGE I NORGE: I Norge er Taycan blitt en gedigen suksess, takket være en pris som starter på under 800 000 kroner. Rundt 1600 biler er solgt på kort tid. Foto: Porsche
MANGE I NORGE: I Norge er Taycan blitt en gedigen suksess, takket være en pris som starter på under 800 000 kroner. Rundt 1600 biler er solgt på kort tid. Foto: Porsche Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Porsche Taycan har vært en gedigen suksess i Norge. I løpet av ett og et halvt år er det registrert rundt 1600 eksemplarer av Taycan og familiebilen Taycan Cross Turismo her hjemme - inkludert et 50-tall bruktimporterte.

Alle bilene som er solgt siden starten, er ifølge Porsche berørt av en feil som gjør at de plutselig kan stoppe under kjøring. Bilen kan fortsatt styres og bremses, men trekkraften er borte. Totalt skal 43 000 biler tilbake på verksted for en oppgradering.

Det var amerikanske The National Highway Traffic Safety Administration's (NHTSA) som først rapporterte om feilen.

Ifølge Porsche er årsaken til problemet en datafeil i styringen av strømmen fra høyspentbatteriet. Det skal være mulig å starte bilen igjen fra førersetet etter at den har stoppet, men den samme feilen kan komme tilbake senere.

STØRSTE TILBAKEKALLING: Totalt 43 000 Porsche Taycan må tilbake på verksted for å fikse feil i programvaren som styrer strømmen fra det store høyspent-batteriet. Foto: Porsche
STØRSTE TILBAKEKALLING: Totalt 43 000 Porsche Taycan må tilbake på verksted for å fikse feil i programvaren som styrer strømmen fra det store høyspent-batteriet. Foto: Porsche Vis mer

Ingen uhell oppdaget

Så langt er det registrert feil på 129 biler, ifølge Porsche. I en melding sier fabrikken at det ikke er snakk om uhell eller skader på personer som følge av feilen. Fabrikken anser feilen som såpass alvorlig at det ikke er snakk om en oppdatering av programvaren «over lufta», men tar bilene tilbake på verksted.

Brand Experience Manager i Porsche Norge, Maren Helgestuen, forteller at tilbakekallingen gjelder for alle Taycan solgt i Norge av modell-år 2020 og 2021.

- Alle som er berørt vil bli kontaktet av sitt Porsche Center om ikke veldig lang tid for å få oppgradert programvaren. I mellomtiden kan de fortsette å bruke bilen som normalt, sier Helgestuen, som ikke kjenner til om det er tilfeller av stopp i Norge. Oppdateringen tar rundt en time, ifølge Helgestuen.

Et stag kan ryke

I EUs tilbakekallingssysten Rapex er ikke dette registrert som en alvorlig feil. Det er uansett ikke hyggelig dersom du ligger i vestre felt på motorveien og du plutselig mister all kraft på motoren.

Rapex har imidlertid registrert en annen feil på disse bilene, som de betegner som alvorlig: Et stag i hjulopphenget kan ryke, noe som kan føre til at kjøreegenskapene blir dårligere og kan føre til et mulig tap av kontrollen over bilen. Dette gjelder Taycan produsert mellom 29. januar 2019 og 11. mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer