NAF advarer

- Kan skade bilen din

Mange eldre biler tåler ikke bensinnyheten, advarer NAF.

MILJØVENNLIG, MEN: Innblandingen av bioetanol i bensinen øker nå til ti prosent. Mange eldre biler har motorer som ikke tåler denne bensinen. Da må du i stedet tanke 98-oktan, dersom bensinstasjonen fortsatt har det. Foto: Rune Korsvoll
MILJØVENNLIG, MEN: Innblandingen av bioetanol i bensinen øker nå til ti prosent. Mange eldre biler har motorer som ikke tåler denne bensinen. Da må du i stedet tanke 98-oktan, dersom bensinstasjonen fortsatt har det. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Fram til nå har bensinen du fyller på tanken vært en såkalt E5. Det betyr at den har hatt en innblanding av fem prosent bioetanol. Dette er et miljøvennlig drivstoff laget av rester fra dyr og planter. Det er såkalt karbonnøytralt, regnes ikke som fossilt drivstoff og bidrar ikke til klimaskadelige CO2-utslipp.

Nå øker innblandingen av bioetanol til ti prosent, og bensinen får betegnelsen E10. Tidligere har vi skrevet om at blant annet båtmotorer ikke tåler dette drivstoffet.

I tillegg har interesseorganisasjonen AMCAR har advart mot at flere hundre tusen eldre entusiastbiler kan få skader på motoren.

Nå går NAF ut og advarer mot at mange biler av årsmodell 2010 eller eldre heller ikke alltid tåler dette drivstoffet:

MÅ MERKES GODT: - Mange bensinstasjoner har ikke merket pumpene med E10 drivstoff godt nok, mener NAF. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MÅ MERKES GODT: - Mange bensinstasjoner har ikke merket pumpene med E10 drivstoff godt nok, mener NAF. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tåler det ikke

- Etter hvert blir all bensin E10. Det erstatter det som hittil har vært 95 oktan E5. For de aller fleste motorer og biler går denne overgangen greit. Om du har en bensinbil fra 2011 eller nyere, er den godkjent for E10, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Utfordringen er biler fra 2010 eller eldre. Har du en slik bil bør du sjekke med forhandler om bilen tåler E10. Biler som er fra 2001 eller eldre, inkludert veteranbiler, bør ikke bruke E10. Det samme gjelder eldre påhengsmotorer. Veteranbiler og påhengsmotorer må bruke 98 oktan, som fortsatt er E5, sier Sødal.

Må merkes bedre

Alle pumpene som inneholder E10 skal merkes tydelig. Det er det ikke alle stasjonene som har gjort, mener Sødal.

- En del stasjoner har fortsatt ikke merket pumpene med E10 godt nok. Her må du som kunde sjekke nøye hva du fyller, spesielt om bilen din ikke er helt ny.

En annen utfordring er at flere stasjoner har sluttet å selge 98 oktan super, som er alternativet for biler som ikke kan bruke E10.

- Det finnes ikke leveringsplikt på 98 super. Det betyr at mange stasjoner ikke lenger tilbyr E5 for de som har eldre biler. Det betyr at noen risikerer å måtte kjøre langt for å finne riktig drivstoff, sier NAF-eksperten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer