Kan stoppe bilen din via nettet

Oppsagt bilselger skapte massetrøbbel.

USA: Minst 100 biler ble stoppet via nettet av en utro tjener hos en bilforhandler. Foto: colourbox.com
USA: Minst 100 biler ble stoppet via nettet av en utro tjener hos en bilforhandler. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hundre bileiere i USA fikk plutselig motorstopp. Biler ble stående på jobb, kjøpesentre, hjemme eller til og med midt på veien. Motorstopp er sånt som skjer, men det spesielle her var at alle bilene også ble stående og tute ukontrollert. Dessuten var alle bilene solgt via samme forhandler. Hva skjedde?

Utro tjener

Det viste seg at en oppsagt bilselger hos forhandleren i Texas hadde benyttet et system som egentlig skal forhindre tyveri. Det skriver blant andre IT-avisen.

Bilene var solgt med et sikkerhetssystem som fungerer slik at eieren ved tyveri kan sende et signal til bilen via internett, slik at den stopper og begynner å tute. I følge nettstedet Wired fikk bilforhandleren inn et rush av kunder som klaget på problemet, og som kun fikk bilene til å stoppe bråket ved å fjerne batteriet.

- Vi trodde først det var en teknisk feil, sier butikksjef Martin Garcia i følge Wired.

Les også: Selge bilen? Ikke la noen prøvekjøre alene

Sikkerhetssystemet

Systemet som ble misbrukt ble levert fra et selskap som heter Pay Technologies. Det blir benyttet både for å hindre tyverier, og for å sikre at dårlige betalere dekker billånene sine.

I dette tilfellet sporet selskapet sabotørens IP-adresse, slik at politiet til sist fant frem til den skyldige. Den tidligere bilselgeren hadde benyttet en kollegas passord for å stoppe bilene.

- Dette er første gangen dette systemet har blitt misbrukt, hevder medeier i Pay Technologies, Jim Krueger.

Systemene er omdiskuterte i USA, og har vært oppe til behandling i rettsapparatet flere ganger, uten at systemene har blitt forbudt.

DinSide kjenner ikke til nøyaktig lignende systemer er brukt i Norge, men kjenner du til det, så tips oss i debatten nedenfor.

Les også: Årets verste parkering

Tracking av bilen

Vil du ha et system for å spore bilen om den blir stjålet, tilbyr selskaper som for eksempel Falck GPS-tracking. Dersom bilen blir stjålet uten tenning, går det en automatisk beskjed til sikkerhetsselskapet som kan starte søket etter bilen. Blir den stjålet med nøklene i, kan du selv kontakte sikkerhetsselskapet for sporing.

Selskapet hevder å ha en gjennfinningsprosent på hele 98,3% innen en til to dager, og at kjøretøyet kan spores på tvers av landegrensene. Sporingsenheten er en liten boks, som enkelt kan monteres et lite synlig sted i bilen.

Enkelte premiumbil-merker kan også leveres med sporingssystemer innebygget.

Det finnes også GPS-trackere i salg som kan kobles via tenningen og stoppe kjøretøyet om det passerer en gitt posisjon.

Du kan dessuten kjøpe GPS-trackere der du selv kan sette opp sporing via nett.

Les også: DinSides GPS-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer