Kan ta bilen din

Mange får brev i dag.

REKVIRERING: Bileiere får brev fra Forsvaret fredag. Foto: NTB
REKVIRERING: Bileiere får brev fra Forsvaret fredag. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 19. januar sender Forsvaret ut digital melding til bileiere i Norge om forberedt rekvisisjon av kjøretøy.

Dette betyr at Forsvaret kan benytte seg av bilen din om det skulle oppstå en krigssituasjon.

Dette er tredje gang Forsvaret sender ut forberedte rekvisisjoner etter at de startet moderniseringen av rekvisisjonssystemet, melder de.

I fjor og i 2022, sendte de ut litt over 4000 forberedte rekvisisjoner på kjøretøy, og i år øker dette antallet.

Men det stopper ikke der.

Visste du at det finnes et symbol som indikerer hvilken side bensintanken er på? Lærer du deg dette unngår du å kjøre inn med feil side. Video: Rune Nesheim. Vis mer

Fra og med i år er også bygninger og mindre fartøyer med i ordningen.

Dersom du eier en ressurs som Forsvaret har forberedt rekvirert, får ikke dette noen særlig praktisk betydning for deg i fredstid. De ønsker at du skal kjenne til at kjøretøyet eller ressursen din – i en krigssituasjon – vil bli disponert av Forsvaret ved behov. Den forberedte rekvireringen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges.

- Vår evne til å forsvare landet er summen av innsatsen til militære og sivile aktører. God planlegging bidrar til å styrke forsvarsevnen og til å sikre koordinert bruk av ressursene ved krig og krise. Vi gjør forberedte rekvisisjoner fordi militære avdelinger har behov som i krig og krise ikke er dekket gjennom ressurser vi har i daglig drift i Forsvaret, sier leder for Forsvarets logistikkorganisasjon brigader Anders Jernberg i en pressemelding.

Mer om