Barnestol i sovestilling

Kan være farlig

Mange nye barnestoler kan legges ned i en behagelig «sovestilling». Dette kan være farlig for barnet, advarer en svensk test-organisasjon.

KAN VÆRE FARLIG: Små barn opp til fire år bør sitte i bakovervendte stoler, men liggestillingen gir mindre beskyttelse for barnet i en kollisjon. Det viser tester som er utført i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KAN VÆRE FARLIG: Små barn opp til fire år bør sitte i bakovervendte stoler, men liggestillingen gir mindre beskyttelse for barnet i en kollisjon. Det viser tester som er utført i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske test-organisasjonen Råd och Røn har gjennomført kollisjonstester med flere stoler for små barn som viser belastningen på barnets hode og nakke når det sikres på forskjellige måter i bilen. De fleste foreldre vet allerede at den sikreste måten for små barn er i en bakovervendt stol – helst til de blir fire år gamle.

De fleste moderne stoler har imidlertid en bakoverlent funksjon som kan være mer behagelig for barnet når det skal sove. Denne stillingen kan imidlertid være farlig å bruke når du kjører, advarer Råd och Røn. Deres tester viste at barnets nakke og hode blir utsatt for en belastning på 1322 newton i en bakovervendt, liggende stol. Med den samme stolen oppreist, er belastningen bare på 475 newton.

Tungt hode

En forovervendt stol er aller farligst, siden den gir en belastning på nakken og hodet til barnet på 1508 newton, ifølge Råd och Røn.

Forklaringen er at en 18 måneder gammel baby har en gjennomsnittlig hodevekt som tilsvarer 24,5 prosent av total kroppsvekt. En seksåring har en hodevekt som tilsvarer 16 prosent av kroppsvekten.

Den relativt sett høye hodevekten samt svakere ryggrad, gjør at små barn lettere kan strekke ryggraden, eller til og med få brudd i den, ved en kollisjon hvor de sitter forovervendt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer