Barnestol i sovestilling

Kan være farlig

Mange nye barnestoler kan legges ned i en behagelig «sovestilling». Dette kan være farlig for barnet, advarer en svensk test-organisasjon.

KAN VÆRE FARLIG: Små barn opp til fire år bør sitte i bakovervendte stoler, men liggestillingen gir mindre beskyttelse for barnet i en kollisjon. Det viser tester som er utført i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KAN VÆRE FARLIG: Små barn opp til fire år bør sitte i bakovervendte stoler, men liggestillingen gir mindre beskyttelse for barnet i en kollisjon. Det viser tester som er utført i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske test-organisasjonen Råd och Røn har gjennomført kollisjonstester med flere stoler for små barn som viser belastningen på barnets hode og nakke når det sikres på forskjellige måter i bilen. De fleste foreldre vet allerede at den sikreste måten for små barn er i en bakovervendt stol – helst til de blir fire år gamle.

De fleste moderne stoler har imidlertid en bakoverlent funksjon som kan være mer behagelig for barnet når det skal sove. Denne stillingen kan imidlertid være farlig å bruke når du kjører, advarer Råd och Røn. Deres tester viste at barnets nakke og hode blir utsatt for en belastning på 1322 newton i en bakovervendt, liggende stol. Med den samme stolen oppreist, er belastningen bare på 475 newton.

VANT TEST: Norske BeSafe iZi Go vant den siste NAF-testen av barnestoler. Produsenten hevder at denne hvilestillingen er OK og ikke gir økt belastning på barnets nakke. Foto: BeSafe
VANT TEST: Norske BeSafe iZi Go vant den siste NAF-testen av barnestoler. Produsenten hevder at denne hvilestillingen er OK og ikke gir økt belastning på barnets nakke. Foto: BeSafe Vis mer

Tungt hode

En forovervendt stol er aller farligst, siden den gir en belastning på nakken og hodet til barnet på 1508 newton, ifølge Råd och Røn.

Forklaringen er at en 18 måneder gammel baby har en gjennomsnittlig hodevekt som tilsvarer 24,5 prosent av total kroppsvekt. En seksåring har en hodevekt som tilsvarer 16 prosent av kroppsvekten.

Den relativt sett høye hodevekten samt svakere ryggrad, gjør at små barn lettere kan strekke ryggraden, eller til og med få brudd i den, ved en kollisjon hvor de sitter forovervendt.

Stor belastning på nakken

Ronny Karlsson er testansvarlig hos Råd och Røn. Han forklarer at når stolen legges bakover så fordeles ikke kreftene fra kollisjonen like bra ut i stolen. I stedet er det barnets nakke som blir belastet når hodet dras oppover i stedet for bakover mot seteryggen.

HUSKER DU: Mange husker fortsatt hvordan barnestolene i bilen så ut på 60-tallet. Da var det ikke mye sikkerhet. Foto Rolf Magnus W Sæter
HUSKER DU: Mange husker fortsatt hvordan barnestolene i bilen så ut på 60-tallet. Da var det ikke mye sikkerhet. Foto Rolf Magnus W Sæter Vis mer

- Dette er det få foreldre som vet om. De fleste foreldre vet at man ikke skal kjøre små barn i en stol som vender forover, men det her er nesten like farlig. Derfor går vi nå ut med en advarsel basert på resultatene vi ser i vår kollisjonstest. De fleste nye stoler som er på markedet har denne funksjonen, men den bør ikke brukes under kjøring, sier Karlsson til Aftonbladet.

Kommer an på stolen

Den norske bilstol-produsenten BeSafe, som vant den siste NAF-testen med sin babystol BeSafe iZi-Go, mener det ikke alltid er slik at en stol som står i hvilestilling gir økt belastning på barnet:

- Ut ifra de kollisjonstestene vi gjør av våre produkter mener vi det er feil å si at bruk av hvile-funksjonen til en bilstol alltid fører til økt belastning på barnets nakke. Resultatene avhenger av hvordan det enkelte bilsetet er konstruert, sier Marie Helene Haavardsholm, som er direktør i Brand & Product i BeSafe.

IKKE UNDER KJØRING: - Funksjonen med å legge ned stolen bør ikke kunne brukes under kjøring. En viss helling på stolryggen gjør ingen ting, sier professor Lotta Jacobsson som har forsket på sikkerheten til barn i bil hos Volvo i mange år. Foto: Volvo
IKKE UNDER KJØRING: - Funksjonen med å legge ned stolen bør ikke kunne brukes under kjøring. En viss helling på stolryggen gjør ingen ting, sier professor Lotta Jacobsson som har forsket på sikkerheten til barn i bil hos Volvo i mange år. Foto: Volvo Vis mer

Finnes ingen regler

- Vi har gjennom kollisjonstester av våre stoler sett at i enkelte tilfeller er resultatene like gode eller til og med litt bedre enn når bilstolen brukes i oppreist, bakovervendt posisjon, sier hun.

Lotta Jacobsson er professor hos Chalmers tekniske universitet og har forsket på sikkerheten til barn i bil hos Volvo i mange år. Hun forteller at det ikke finnes noen regler for bilbarnestoler som kan legges ned i sovestilling.

En viss helling er OK

- Funksjonen med å legge ned stolen bør ikke kunne brukes under kjøring. En viss helling på stolryggen gjør ingen ting. Det må til for at hodet til barnet ikke skal falle forover. Men liggestillingen som er på mange nye stoler bør bare brukes når du ikke kjører eller når stolen tas ut av bilen. Under kjøring er det viktig at en bakovervendt stol står oppreist, slik at den gir god støtte for barnets hode og kropp i en kollisjon, sier Jakobsson til Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer