Kan vi stole på tusenkunstneren?

Helårsdekket kan du kjøre med hele året. Du behøver ikke to sett dekk, og slipper dermed billigere unna. Men hvordan går det med kjøreegenskapene? Er dette å handle med djevelen, eller er det faktisk mulig å få i både pose og sekk?

Kan vi stole på tusenkunstneren?
Publisert

En del foretrekker helårsdekket, og synes det dekker deres behov. Men er det virkelig mulig at ett dekk har like gode ytelser på sommerføre som det et rent sommerdekk har, og samtidig like gode egenskaper som et rent vinterdekk på vinterføre?

Helårsdekket representerer selvfølgelig et kompromiss mellom de to ytterpunktene.

Tusenkunstner

Den store fordelen med helårsdekk er åpenbar; det er billigere å kun ha ett sett med dekk å vedlikeholde, og som man kan kjøre med hele året. Man slipper også å legge om dekk to ganger i året. -For helårsdekket er dekkverdenens tusenkunstner; en som skal kunne håndtere hva det måtte være.

Egenskapene

Men hvordan er egenskapene til dette mirakuløse dekket? Den ordinære sommerdekket er ganske hardt, og tilpasset varmere temperaturer. Vinterdekkene på sin side er mykere enn sommerdekket for å kunne takle snø- og isføre.

Det går ikke å kombinere dette slik at vi får maksimale ytelser under alle føreforhold, da det ikke finnes noen dekk som tåler ekstrem kulde samtidig som det tåler ekstrem varme.

Piggfrie vinterhjul

For vanlige personbiler finnes det ikke noe helårsdekk som sådan. Mange bruker i midlertid piggfrie vinterhjul på samme måte, som et helårsdekk. Dette er ikke å anbefale, da et vinterdekk tross alt er laget for de kalde vintrene vi har her i landet, og dermed aldri kan ha de samme egenskapene som et godt sommerdekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer