Været:

- Kan virke som østlendinger er fjerne

... men det finnes en forklaring på at det­­ alltid blir kaos i trafikken når den første snøen kommer - hvert år, ifølge Trygg Trafikk.

FØRSTE SNØFALL: Det ble kaos på Østlandet da sesongens første snø falt. Foto: Freddie Larsen
FØRSTE SNØFALL: Det ble kaos på Østlandet da sesongens første snø falt. Foto: Freddie Larsen Vis mer
Publisert

Like sikkert som at jorda er rund, sitter det finnmarkinger, nordlendinger og trøndere og rister på hodet når riksavisene slår opp overskrifter av typen «Snøkaos på Østlandet».

Men hvorfor skjer dette - hvert år - når den første snøen har truffet bakken i hovedstaden og omegn?

- Det kan jo virke som om vi østlendinger er helt fjerne, og aldri har vært borti snø på veien før, men jeg tror det er en sammensatt årsak til at den første snøen skaper trøbbel på veiene, sier Christoffer Solstad Steen, pressesjef i Trygg Trafikk.

Mange på veiene

Man skal for eksempel ikke kimse av mengden trafikk i landsdelen.

- Det er langt flere biler og tunge kjøretøy som kjører her, særlig inn og ut av Oslo, enn ellers i landet, begynner Solstad Steen.

Han forklarer at med den konstante strømmen av trafikk, vil en motorstans, kollisjon eller utforkjøring få mye større følger enn ellers i landet.

KØ: Trafikken sto flere steder i Oslo sentrum mandag. Bildet er tatt på Ring 2 ved Carl Berner. Foto: Marthe Lien / Dagbladet
KØ: Trafikken sto flere steder i Oslo sentrum mandag. Bildet er tatt på Ring 2 ved Carl Berner. Foto: Marthe Lien / Dagbladet Vis mer

- Skjer dette på Ring 3 eller i en av bakkene i inn- og utfartsårene i Oslo, vil dette raskt få større konsekvenser enn om man kjører utfor veien i ei bygd i Trøndelag og naboen kommer og hjelper deg med traktoren, sier pressesjefen.

- Og for hver eneste stans, blir problemene bare større, legger han til.

- Dumt

Til slutt stopper det helt opp, som det gjorde flere steder i løpet av mandagen.

Og selv om snøfallet var godt varslet både i mediene og av meteorologene, hender det at noen ikke får med seg dette også.

- Det er jo dumt, sier Solstad Steen.

Det var også flere bilister som ble stoppet og fratatt førerkort fordi de fortsatt kjørte på sommerdekk. Selv om piggdekksesongen starter først 1. november, er man pålagt å ha dekk tilpasset føret.

Solstad Steen påpeker at mange nok har gjort seg avhengige av såkalte dekkhotell for lagring av dekkene.

Mangler erfaring

Dermed blir de også nødt til å avtale tid for henting og bytting.

- Da blir det raskt en mer komplisert prosess, fordi du er avhengig av noen andre. Men har du satt deg selv i den situasjonen, må du nesten bare vente og finne andre løsninger, sier Solstad Steen.

- Du kan miste førerkortet - eller noe mye verre.

SNØKAOS: Det var flere utforkjøringer etter det første snøfallet på Østlandet mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SNØKAOS: Det var flere utforkjøringer etter det første snøfallet på Østlandet mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

I tillegg tror Trygg Trafikk at mangel på erfaring spiller inn.

- Det er nok mange flere på Østlandet som ikke har like mye erfaring med å kjøre på norsk vinterføre. Noen er kanskje ikke oppvokst med det, andre kjører lite generelt, og de fleste er ikke like vant til en lang vintersesong med snødekte veier, sier han.

- Hvis disse plutselig må bruke bilen akkurat den dagen snøen faller, er det mange som rett og slett ikke godt nok forberedt fordi de mangler mengdetreningen, legger pressesjefen til.

Tren på vinterkjøring

Solstad Steen oppfordrer folk - også de som har lang fartstid på veiene - til å «øve» seg litt på vinterføre.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel, bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer

- Man kan sammenlikne det litt med å kjøre motorsykkel. Det er et sesongbasert kjøretøy, og man må kjøre seg litt inn når sesongen begynner. Dette gjelder også for bilister på vinterføre, sier han.

Når bilen har riktige dekk og bremsene virker, har Trygg Trafikk følgende råd:

- Skynd deg langsomt. Bli vant til føreforholdene - kjør ekstra forsiktig i starten. Er det slaps eller is på veien blir bremselengden lengre og det er enklere å miste kontroll. Hilsen en Østlending, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer